YleX:n Viikon Albumi: Amorphis - The Beginning of Times

30.5.2011 klo 09:08, päivitetty 6.6.2011 klo 10:43 | Jussi Mäntysaari | Kommentit (1)

Amorphis
Amorphis - Kuva: Stefan de Batselier

Amorphiksen kymmenennen studioalbumin aiheena on Kalevalan pääjehu Väinämöinen. YleX:n viikon albumina soiva plätty ei kuitenkaan seuraa teemaansa orjallisesti.

Viikon albumi -haastatteluun saapunut Amorphis-kitaristi Esa Holopainen kertoo, että bändi ei kokenut uutta levyä tehdessään luomisen tuskaa. Siitä pitää huolen monipäinen säveltäjäkaarti.

- Melkein kaikki bändistä tekevät biisejä. Aina kiertueiden välillä ryhdyn itsekin biisintekoon, joten vuosi sitten kun ruvettiin miettimään studioon menoa, oli biisejä kasassa jo enemmän kuin levylle päätyi, Holopainen kertoo.

The Beginning of Timesille valittiin lopulta 12 kappaletta (bonusversiolle 13). Holopaisen mukaan bändi on oppinut vuosien myötä unohtamaan egoilut kappaleita valittaessa. Siis niin, ettei kukaan rupea mököttämään vaikka oma sävellys jäisikin levyltä pois.

- Totta kai siinä syntyy keskusteluja, mutta yleensä sitä itsekin ymmärtää jos oma biisi ei kerta kaikkiaan sovi albumin maailmaan, Holopainen kertoo.

Amorphiksen sanoitukset ovat bändin uran alusta lähtien liittyneet Suomen kansalliseepos Kalevalaan. Uusimmilla levyillä albumin keskushenkilöiksi on valittu joku Kalevalan hahmoista. The Beginning of Times käsittelee teemoissaan hahmoista rautaisinta, eli itse Väinämöistä.

- Mitenkään orjallisesti noista henkilöistä ei lauleta. Sanoittaja Pekka Kainulainen kirjoittaa omin sanoin, eli mitään lainauksia Kalevalan teksteistä ei kuulla. Itse asiassa yksi albumin biiseistä, Reformation, on Pekan omaa runoutta, eikä liity Väinämöiseen tai Kalevalaan, vaikka tekstin runomitta onkin Kalevala-vaikutteinen, Holopainen kertoo.

Albumin julkaisun jälkeen Amorphis suuntaa tietysti kiertueelle. Viime viikonloppuna yhtye esiintyi Metalfest-festarilla Itävallassa, Saksassa ja Tsekeissä. Suomessa yhtye nähdään festivaaleilla juhannuksesta eteenpäin, mitä ennen bändi ehtii käydä Saksassa, Japanissa ja Taiwanissa.

Kuuntele Esa Holopaisen haastattelu!

Henkilöt: Esa Holopainen

Kommentointi

Kommentit (1)

hyvä levy, mutta masterointi on kyllä ihan perseestä. särkee alusta loppuun saakka.

>Anonyymi 30.05.2011, 16:12

Soittolista

Viikon Tehot

 • Sofia Thurén: The Roots feat. Modesty Lycan / When the People Cheer

  Varaslähtö viikonloppuun! Soitossa tuoretta musaa Pete Parkkoselta, Järjestyshäiriöltä, Sparzanzalta, räppäri Markc Wildsilta.

  The Rootsin ja laulaja Modesty Lycan tyylikäs raita soi tehona klo 17:50 & 18:50.

  Kommentoi tehoa!

 • Juhani Kenttämaa: St. Rasta / Mörkö

  Tanskan nouseva pop-ihme Christopher täräyttää hittiponteliaaliaan parin live-kappaleen verran!

  Uutuuksiaan esittelevät mm. Enrique Iglesias (+ Flo Rida), Prince (+ Zooey Deschanel), Stepa, Sam Smith sekä First Aid Kit.

  Pietarin Spektaakkeli haastattelussa klo 18 jälkeen!

  Viikon tehona soi mörkökopla, joka menee heittämällä Kuningasidean ja Jätkäjätkien kanssa samaan pussauskoppiin!

  Kommentoi tehoa täältä!

 • Pirita Pykäläinen: Hätä-Miikka / Remu

  Hähää tietysti perjantain kunniaksi pitää soittaa SE outo huilubiisi! Lisäksi tarjolla on taas saksofonitamppausta, mutta tällä kertaa siihen on lisätty Martin Luther Kingia. Tulossa myös Lost Society, Nyrkkitappelu, Ed Sheeran, Taking Back Sunday, Jaakko Eino Kalevi ja Prince feat. Zooey Deschanel!

  Soitossa myös Viikon  teho! Tunnet ehkä Hätä-Miikan Gaselleista, mutta miltä kuulostaa hänen kevyesti rokkaava kesäinen soolobiisinsä, jossa Hätis esittäytyy naisiin menevänä casanovana?

  Tutustu tehobiisiin!

Viikon albumi

Muualla Yle.fi:ssä