Hyppää pääsisältöön

YleX testasi ilokaasun: Ihan kuin isot kirkonkellot soisi päässä, mutta niistä ei lähde ääntä

Helsingin yliopiston päihdelääketieteen professori Hannu Alho uskoo, että ilokaasun viihdekäyttö on ohimenevä muoti-ilmiö.

Etusivun Jukka ja Linda sekä Helsingin yliopiston päihdelääketieteen professori Hannu Alho tutkivat ilokaasukapseleita. // Kuva: Aura Lindeberg / YleX

Ilokaasun viihdekäyttö leviää Suomessa ja ilokaasukapseleita myyviä noutopisteitä on avattu hiljattain Helsinkiin ja Turkuun. YleX Etusivu testasi ilokaasun vaikutukset ja kysyi ilokaasuun perehtyneeltä tutkijalta, onko ilokaasu turvallinen aine.

- On periaatteessa mahdotonta, että ilokaasuun voisi kuolla. Jos henkilö pyörtyy hapenpuutteeseen, niin ilokaasun hengittäminen ei voi jatkua, Helsingin yliopiston päihdelääketieteen professori Hannu Alho selostaa.

YleX Etusivun hankkimat ampullit maksoivat euron kappale. Yhdesta kapselista saa yhden annoksen, jonka vaikutukset kestävät paristakymmenestä sekunnista minuutteihin.

- Epäilen, että tämä on ohimenevä muoti-ilmiö. Joku on huomannut tässä hyvän bisneksen. Siinä tulee ilokaasulle aikamoinen litrahinta, kun sitä tällä tavalla myydään, Alho sanoo.

”Ei tää kyllä mua naurata yhtään”

Etusivun Jukka täytti kerman pursottamiseen tarkoitetun sifonin avulla ilmapallon täyteen ilokaasua ja hengitti pallon tyhjäksi. Vaikutus ei ollut testaajan mukaan miellyttävä.

- Tulee huimauksen tunnetta, pientä pyörrytystä ja sellainen happihumalan kaltainen juttu. Ihan kuin isot kirkonkellot soisi päässä, mutta niistä ei lähde ääntä. Sekoitti pään, muttei tuottanut mielihyvää. Ilokaasu-nimestä huolimatta se ei naurattanut yhtään, Jukka kuvailee.

Myös professori otti tötsyt ilokaasusta.

- Outo tunne, ihan kuin raskas kangas olisi laskeutunut pään päälle. Hetken pää on sekaisin, mutta nopeasti se on ohi, Alho kommentoi.

Kuuntele juttu alta!

Lähteet: YleX Etusivu