Hyppää pääsisältöön

Ylen kirjeenvaihtaja: Teini-ikäisen separatistipojan henkilökuvaa tehdessä pelotti

Yle Uutisten Venäjän kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoo YleX Etusivulle kokemuksistaan kriisin runtelemasta Itä-Ukrainasta.

Toimittaja Erkka Mikkonen

Ukrainassa on meneillään aseellinen kriisi, jossa Itä-Ukrainan venäjämielisesti separatistit haluavat irtautua Ukrainasta. Vastapuolella on lännen tukema Kiovan hallinto, joka ei halua irtaantua Ukrainasta. Aseellinen konflikti on levinnyt jo Ukrainan rajojen ulkopuolelle talouspakotteiden muodossa.

Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen on vieraillut Ukrainassa kriisin aikana kahdeksan kertaa. Mikkosen mukaan kriisialueelle pääsy ei ole vielä toistaiseksi aiheuttanut ongelmia, mutta mukana kulkevalle venäläiselle kuvaajalle pääsy ei aina ole niin helppoa.

- Itä-Ukrainaan pääsy on nykyään hieman haasteellista, koska alueen upouusi lentokenttä on tuhoutunut pommituksessa. Nykyään alueelle on pakko matkustaa autolla, sillä junayhteydetkin ovat pois käytöstä, Mikkonen kertoo.

Donetskin kaupunki on nykyään kapinallisten hallussa, joten Mikkonenkin joutuu hankkimaan heiltä eräänlaisen työluvan.

- Vierailin Donetskissa viimeksi kuukausi sitten, mutta tilanne siellä on varmasti mennyt huonompaan suuntaan. Kaupungissa täytyy kulkea erilaisten tarkastuspisteiden läpi.

Erkka Mikkonen on kirjeenvaihtajana joutunut todistamaan ikäviä asioita Itä-Ukrainassa vieraillessaan. Toistaiseksi onni on ollut Mikkosella matkassa.

- Viimeksi kun kävin Donetskissa, minun oli tarkoitus tehdä henkilökuva 15-vuotiaasta separatistipojasta. Ennen matkaan lähtöä kuulimme Moskovassa, että Donetskin juna-asemalla on juuri alkanut taistelu. Vastoin turvallisuusmääräyksiä olimme kuvaajan kanssa unohtaneet kypärät ja luotiliivit toimistolle. Silloin jännitti kunnolla. Lähdimme kuitenkin matkaan. Junassa tapasimme parikymppisen ukrainalaistytön, jonka leppoisa asenne kuitenkin rauhoitti meidät, Mikkonen sanoo.

Venäjän media antaa kriisistä aivan toisenlaisen kuvan

YleX Etusivu kysyy Mikkoselta kuinka paljon Venäjällä median antama kuva kriisistä poikkeaa esimerkiksi Suomessa kerrottaviin uutisjuttuihin. Mikkosen mukaan kriisistä uutisointi Suomessa ja Venäjällä poikkeaa keskenään todella voimakkaasti.

- Venäjällä uutisissa vedotaan enemmän tunteisiin ja jutuissa on mukana hyvän ja pahan asetelma. Separatistit ovat venäläisuutisoinnin ykköslähde, vasta toisena on maan keskushallinto. Myös Yhdysvallat näyttäytyvät venäläisissä uutissa pahana tekijänä, joka on houkutellut EU:n mukaan Venäjän vastaisuuteen.

Mutta mitä venäläinen media kirjoittelee Suomesta, joka on kuitenkin Euroopan unionin jäsenmaa?

- Suomi näyttäytyy edelleen yhtenä Venäjän parhaista kumppaneista. Venäläinen media korostaa Suomen luotettavuutta, EU-jäsenyydestä huolimatta, Mikkonen kertoo.

Lähteet: YleX Etusivu