Hyppää pääsisältöön

Wikileaksin perustaja aikoo jättää turvapaikkansa Ecuadorin suurlähetystössä

Julian Assange on kertonut jättävänsä pian Ecuadorin suurlähetystön Lontoossa.

Julian Assangea tukevia kylttejä. // Kuva: EPA/ANDY RAIN

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on pitänyt lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi lähtevänsä pian pois Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä.

– En kuitenkaan sellaisista syistä kuin luulette, Assange sanoi ennen puoltapäivää Suomen aikaa Lontoossa järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Australialainen Assange on viettänyt lähetystössä viimeiset kaksi vuotta. Hän ei kerro enempää yksityiskohtia suunnitelmistaan.

Wikileaksin perustaja pakeni viranomaisia Ecuadorin suurlähetystöön sen jälkeen, kun hänet oltiin luovuttamassa Ruotsiin oikeudenkäyntiin. Assangea epäillään Ruotsissa raiskauksesta, pakottamisesta sukupuoliyhteyteen ja seksuaalisesta häirinnästä.

Assange ei haluaisi luovutusta Ruotsiin, koska hän pelkää päätyvänsä sieltä Yhdysvaltain viranomaisten käsiin. Wikileaks ja Assange ovat olleet Yhdysvaltain tutkimusten kohteena vuodesta 2010 saakka, kun sivusto julkaisi Chelsea Manningin vuotamia salaisia asiakirjoja.

Brittilehti Daily Mail on kertonut, että 43-vuotiaalla Assangella olisi terveysongelmia eli vaarallisen korkea verenpaine sekä sydän- ja keuhko-oireita.

Lue lisää Yle Uutisista ja katso video Assangen lehdistötilaisuudesta.

Lähteet: Yle Uutiset