Hyppää pääsisältöön

VTT:n professori: Suomalaiset ovat synnyttäneet puettavan teknologian

Puettava teknologia tulee viiden vuoden sisällä yleistymään roimasti, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Caj Södergård Yle Uutisissa.

Googlen älypiilolinssit. // Kuva: Google

VTT:n professori Caj Södergårdin mukaan älypukimet tulevat yleistymään katukuvassa viidessä vuodessa. Hieman myöhemmin saattavat yleistyä esimerkiksi älykorvakorut ja tatuoinnit, joiden avulla mainostajat voivat tunnistaa asiakkaan mieltymykset tai ensiapu tarkistaa sosiaaliturvatunnuksen. Södergård visioi Yle Uutisten haastattelussa, että yleistymisen edellytyksiä ovat laitteiden helppokäyttöisyys ja tarpeeksi alhainen hinta.

Suomalainen Polar lanseerasi ensimmäisen langattoman sykemittarin jo 1982 vuonna . Södergårdin mukaan sen voisi laskea älylasien ja kellojen äidiksi, jos Nokian puhelinteknologian nimeää isäksi. Södergårdin mielestä suomalaiset ovatkin oikeastaan synnyttäneet koko puettavan teknologian alan. Nyt se pitäisi vain ottaa haltuun uudelleen ennen kuin Google, Sony, Samsung ja Apple vievät suurimmat kirsikat kakusta.

Södergårdin mukaan Suomi ehtii vielä hyvin puettavan teknologian kehitykseen mukaan. Älyteknologian ympärille on jo syntynyt start up -yrityksiä – Södergårdin mukaan jo toista sataa viime vuosien aikana.

- Uutta Nokiaa tästä ei kuitenkaan tule, Södergård sanoo.

Terveys on Caj Södergårdin mukaan tärkein puettavan teknologian sovellusala, sillä aktiiviliikkujat tykkäävät mitata kaikkea mahdollista askelmääristä sykkeeseen ja kaloreihin.

- Sairauksien ennaltaehkäisy on puettavan teknologian suurin sovellusalue. Se motivoi, kun pystyy seuraamaan, olisiko liikunnassa tai nukkumisessa petrattavaa.

Lue koko juttu Yle Uutisten sivuilta: Professori: Puettavat älyvempaimet tulevat katukuvaan viidessä vuodessa

Lähteet: Yle Uutiset