Hyppää pääsisältöön

VR estää pian Netflixin ja YouTuben katselun junien verkossa

VR:n junien nettiyhteyksien takkuiluun ja hitauteen haetaan ratkaisua estämällä pääsy kaistaa rohmuaville sivustoille.

Sekuntien viive voi aiheuttaa ahdistusta tietoa hakevassa // Kuva: Yle Uutiset

Junaverkon kaista on kapea ja käyttäjiä paljon, joten VR:n tarjoamat langattomat yhteydet ovat takkuilleet. Yhtiö aikookin rajoittaa jatkossa pääsyä useille sivustoille, kuten YouTubeen ja Netflixiin.

- On selvää, että kaista käy kapeaksi kun verkossa voi olla kaksisataa ihmistä yhtä aikaa. YouTuben, Netflixin ja vastaavien ilmaispalvelujen käyttö rajataan aivan lähiaikoina pois, jotta voimme taata edes keskinkertaisen nettipalvelun kaikille, VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen perustelee.

Vanhasen mukaan perusnetinkäyttö on nykyisellä kaistalla mahdollista, mutta kaikkien matkustajien samanaikainen nettivideoiden katselu ei.

- Ei voi olla niin, että muutama ihminen varaa koko verkon omaan käyttöönsä. Sellainen investointi, jossa kapasiteetti riittäisi siihen, että kaikki voivat käyttää kaikkia palveluita, ei olisi ollut mahdollinen millään järjellisellä kustannuksella, Vanhanen huomauttaa.

Junaverkko käyttää muun muassa asemien langattomia verkkoja sekä matkapuhelinverkkoa. Enimmäkseen langattoman verkon pätkimisen syynä ovat tunnelit tai huono sää. Vanhasella on myös vinkki nettivideoita kaipaaville junamatkailijoille.

- Kannattaa ladata elokuvat ja videot koneelle valmiiksi siellä, missä on kiinteä verkko.

Päivitys 12:08: Estolista lisätty

Lähteet: Yle Uutiset