Hyppää pääsisältöön

Voidaanko pedofiileja hoitaa kuten alkoholisteja?

Åbo Akademin psykologian asiantuntijat suunnittelevat Suomeen avohoitoyksikköä, jossa hoidetaan pedofiilejä ennalta ehkäisevästi. YleX Etusivu perehtyi aiheeseen tänään laajemmin haastattelemalla Åbo Akademin psykologian professori, Pekka Santtilaa.

YleX Logo

Avohoitoyksikön kustannusarvio liikkuu puolen miljoonan euron paikkeilla. Sillä saataisiin yksi Helsingissä sijaitseva hoitopaikka kahdeksi vuodeksi. Hoitoon pääsisivät ne, jotka huomaavat itsessään taipumuksia pedofiliaan, mutta eivät ole syyllistyneet vielä hyväksikäyttörikokseen. Malli tähän tulee Saksasta, jossa tällainen avohoito-ohjelma on käytössä. Miten vapaaehtoisuuteen perustuva ohjelma oikein toimii?

- Hoito muistuttaa aika paljon alkoholismin hoitoa. Siinä käydään läpi niitä riskitilanteita, joihin henkilö voi joutua. Samalla tavalla kuin alkoholistin kannattaa välttää baareihin menoa, niin myöskin henkilön, joka on seksuaalisesti kiinnostunut lapsista kannattaa esimerkiksi vaihtaa työpaikkaa mikäli on työ jossa joutuu kosketuksiin lasten kanssa, tai muuttaa jos hän asuu esimerkiksi päiväkodin tai koulun vieressä, psykologian professori Pekka Santtila kertoo.

Santtila jatkaa, että seksuaalinen mielenkiinto voi muuttua painostavammaksi tilanteessa jossa henkilö on ahdistunut tai masentunut.

- Silloin voidaan opettaa tällaista henkilöä ottamaan yhteyttä psykoterapeuttiin, erityisesti sellaisissa tilanteissa. Tällaisessa hoidossa on tärkeää yrittää käydä läpi myös positiivisia vaihtoehtoja tälle lapsiin kohdistuvalle seksuaaliselle mielenkiinnolle ja sen toteuttamiselle. Siinä pitää miettiä, mitä muuta tämä henkilö voisi tehdä. Jos hänellä on esimerkiksi huonot sosiaaliset taidot, niin voidaan opetella millä tavalla aikuisten ihmisten kanssa voi keskustella, millä tavalla heihin voi ottaa yhteyttä ja minkälaisilla harrastuksilla voisi täyttää sitä elämää.

Åbo Akademin psykologian professori Pekka Santtila jatkaa, että usein henkilöt joilla on tällaisia seksuaalisia mielenkiintoja voivat olla masentuneita ja he saattavat käyttää liikaa alkoholia.

- Silloin voidaan hoitaa nämä sivuongelmat eli masennus ja alkoholiongelmat, joilloin vähennettäisiin sitä riskiä toteuttaa sitä seksuaalista mielenkiintoa käytännössä.

Santtila sanoo, että hoito toteutettaisiin ryhmähoitona, jolloin henkilöt voivat jakaa kokemuksiaa.

- Siinä on tärkeää myös se, että henkilöt huomaavat ettei lapsiin kohdistuva seksuaalinen mielenkiinto ole ainoa asia heissä, että heistä löytyy muitakin puolia. Se voi olla aika vapauttava kokemus ja antaa voimia sen kontrollointiin.

Suunnitellussa hoito-ohjelmassa tapaamisia olisi ryhmässä kerran kahdessa viikossa ja sen lisäksi myös yksilötapaamisia. Kuuntele haastattelu alta.

Lähteet: YleX Etusivu