Hyppää pääsisältöön

Viikon Kellaribändi tavoittelee rocktähteyttä hienovaraisella tyylillä

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia kellaribändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viikon parhaaksi Kellaribändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat White Nightingalen.

Viikon Kellaribändi White Nightingale // Kuva: Päivi Lakka

Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat valitsivat Viikon Kellaribändeistä parhaaksi White Nightingaleseuraavin sanoin:

- Pidämme upeasta ja tyylikkäästä tunnelmasta jonka bändi hienovaraisesti luo. Todella valmiin kuuloista ja loppuun asti mietittyä. Anun ääni soi kauniin heleästi, ja biisi on juuri sopivassa suhteessa riisuttu ja mahtipontinen.

Milloin ja miten aloititte musan tekemisen?

- Me, eli Anu ja Juha, aloimme seurustella vuonna 2011. Meitä yhdisti musiikki, mutta meni aika kauan ennen kuin uskalsimme tehdä tätä yhdessä. Työtä ja huvia ei pitäisi kuulemma sekoittaa, mutta meidän tapauksessa se on toiminut loistavasti! Olemme toisillemme unelmatyökavereita. Olemme tehneet musiikkia tahoillamme oikeastaan aina. Anu on taustaltaan klassinen pianisti. Juhalla on puolestaan konemusa- ja kitaristitausta.

Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?

- Haluamme tehdä musiikkia omilla ehdoillamme ja omista lähtökohdistamme. Siksi on hienoa, että työmme alkaa kantaa hedelmää. Musiikkimaailma ei ole tällä hetkellä helppo paikka erottua, sillä tarjonnasta on oikeastaan runsaudenpula. Uskomme omaan musiikkiimme ja esimerkiksi tämä valinta on yksi osoitus siitä, että olemme onnistuneet välittämään meidän juttuamme muille. Se tuntuu hyvältä.

Paljonko olette keikkailleet ja minkälainen live-bändi olette?

- Bändimme on live-muodossaan nuori, mutta jokaisen soittajan taustalta löytyy "pahimmillaan" 20 vuoden soittokokemus. Kokosimme ystävistämme bändin keikkoja varten, sillä koimme, että haluamme tarjota aidon live-elämyksen pelkkien koneiden sijaan. Livesoitto tuo vapautta ja hetkessä elämisen fiilistä keikalle.

- Olemme todella etuoikeutettuja siinä, että ympärillämme on niin paljon taitavia muusikoita. Olemme tehneet muutaman keikan rumpali Joona Vitikaisen ja viulisti Natalia Vaskinovan kanssa. Magnolia-biisin hienot sello-osuudet soittaa Iiris Tötterström.

Mihin tähtäätte, onko musiikki vain harrastus vai haluatteko siitä ammatin?

- Olisi itsensä huijaamista sanoa, etteikö tästä haluaisi ammattia. On nimittäin todella vaikea keksiä parempaa tapaa viettää aikaansa kuin studiolla tai keikoilla. Juhalla tosin toteutuu jo nyt rock-tähteyden perusasiat eli rock 'n' roll ja naiset Anun kanssa musisoidessa. Anu taas on valmiiksi klassisen musiikin ammattilainen, joten paineita ei ole!

Ketkä ovat esikuvianne?

- Anun esikuvia ovat muun muassa Björk, Kate Bush, James Blake, Fiona Apple, Patti Smith sekä J.Karjalainen. He kaikki ovat todella persoonallisia ja ainutlaatuisia muusikoita. Juhan esikuva on oma isä, jonka 50-vuotinen muusikonura inspiroi saavuttamaan saman!

Mikä on bändin roolitus biisinteossa? Kuka tekee biisit?

- Anu on bändin runotyttö ja laulaja-lauluntekijä, josta kumpuaa ideat ja tunnelmat. Juha puolestaan tuottaa ja miksaa biisit timanteiksi.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli?

- Biisien lyriikat ovat keino kertoa asioista pintaa syvemmältä, ottaa kantaa, unelmoida tai vaikka lähteä matkalle. Haluan mieluummin kirjoittaa jostain muusta kuin arkipäivän teenjuonnista ja villasukista, sillä olen toivoton eskapisti ja romantikko! Lyriikat viettävät Juhan mukaan tunnelmaan ja ne ovatkin hänen mielestään tärkein osa biisien muodostumisprosessissa.

Onko kielellä suuri merkitys?

- Ehdottomasti, sillä kielet soivat aivan eri tavoilla. Suomen kieli on meille molemmille rakas, mutta päätimme tehdä musiikkia englanniksi, sillä jokaisessa biisissämme on enemmän tai vähemmän vaikutteita maailmalta.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Se tunne, että ihmiset saavat kuulla musiikkiamme, on niin hieno, että haluamme ehdottomasti kokea tätä lisää!

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiansa radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!

Linkit:
White Nightingale Spotifyssa
White Nightingale Twitterissä
White Nightingalen kotisivut