Hyppää pääsisältöön

Viikon Kellaribändi Ensio rokkaa koko sydämestään

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia Kellarin bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viikon parhaaksi Kellari-bändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat Ension.

Viikon Kellaribändi Ensio.

Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat valitsivat Viikon Kellaribändeistä parhaaksi Ensioseuraavin sanoin:

- Taidokasta ja tiukkaa soittoa. Sovituspuoli kimuranttia, mutta pysyy hienosti kasassa. Koukuttava ja mieleenpainuva kertosäe kertoo myös siitä, että melodiapuoli sekä sävellyskynä ovat teräviä. Kuulostaa vähän siltä, kuin nuori Don Huonot olisi ottanut vahvan kuurin Queens Of The Stone Agea, progea ja punkkia.

Milloin ja miten aloititte musan tekemisen?

- Aloitimme musiikinteon syksyllä 2010 nykyisellä bändillä, mutta jokaiselta löytyy myös aiempaa soittokokemusta. Antti ja Henri soittivat aikoinaan yhdessä noin kolme vuotta kunnes bändi hajosi. Ension perustivat Antti ja Ville, mutta yhtye toimi alkuun eri nimellä ja musiikki oli englanninkielistä. Jäsenvaihdoksien ja tyylisuuntauksen muuttamisen myötä bändistä on muovautunut tämä nykyinen trio. Aloimme tekemään biisejä pelkästään suomeksi kesällä 2012 ja alkuvuodesta 2013 nimeksi tuli Ensio. Tämän jälkeen myös Henri tuli kuvioihin mukaan.

Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?

- Hienoimmat saavutukset ovat ehdottomasti viime vuoden Simerock-festareilla esiintyminen, talvella 2013 julkaistu omakustanne Kotiin-EP sekä tottakai Syö sun sanasi -biisin radiosoitto. Suuri saavutus on myös se, että oikeastaan ensimmäistä kertaa bändin historiassa kaikilla on toimivat ja hyvät kamat. Soitamme nykyisin lähes joka päivä.

Paljonko olette keikkailleet ja minkälainen live-bändi olette?

- Olemme keikkaileet suhteellisen hyvin mitä näillä leveyspiireillä nyt voi keikkailla, mutta saisihan sitä kysyntää olla paljon enemmänkin. Viimeisen vuoden aikana olemme tehneet noin viisitoista keikkaa. Suurin osa niistä on ollut Rovaniemellä tai muualla Lapissa, mutta olemme käyneet kerran myös Vantaalla. Laulukielen vaihtaminen ja monet muut asiat ovat tuoneet lisää kysyntää ja herättäneet mielenkiintoa bändiämme kohtaan. Olemme löytäneet nyt sen oman suuntauksen ja jutun.

- Livenä olemme aito, raaka ja energinen! Monet sanovat että meidän musiikki toimii ja aukeaa paremmin livenä ja että meidän omalaatuisuus tulee paremmin sitä kautta esille. Antin mielipiteitä jakava ääni pääsee livenä valloilleen samalla kun kaveri soittaa kitaran kielet käyttökelvottomiksi, Henri jammailee bassossa kuin viimeistä päivää ja samaan aikaan Ville hakkaa rummut hengiltä koko kehonsa voimalla.

Mihin tähtäätte, onko musiikki vain harrastus vai haluatteko siitä ammatin?

Tottakai tavoitteet ja toiveet ovat siinä että tästä saisi ammatin ja voisimme tehdä sitä mitä rakastamme, eli soittaa musiikkia ihmisille! Musiikki on tärkeintä elämässä ja bändin ehdoilla mennään.

Ketkä ovat esikuvianne?

- Niitä on aivan hirveästi mutta muutamia mainitaksemme: Nirvana, Billy Talent, Paramore, Oasis, Blink-182, Sum 41, Biffy Clyro, Foo Fighters, Rage Against The Machine, Disco Ensemble, Yellowcard, Rise Against sekä totta kai Apulanta.

Mikä on bändin roolitus biisinteossa? Kuka tekee biisit?

- Antti säveltää pääosin kaikki biisit. Antti ja Ville hoitavat sanoituspuolen yhdessä ja välillä molemmat tekevät itse omia lyriikoita, joita sitten sovitetaan kappaleisiin. Sanat hoituvat yhdessä ja sovituspuoli tulee kuntoon treeniksellä koko bändin voimin jammaillessa.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli?

- Sanoitukset ovat yhtä isossa roolissa kuin itse sävellys varsinkin nyt kun teemme materiaalia suomeksi. Biisin lyriikat ja itse sanoma korostuu eikä kappaleen sanoituksia voi kirjoittaa ihan mistä sattuu. Emme yleensä tahdo tehdä liian kliseisiä tai helposti aukeavia sanoituksia.

Onko kielellä suuri merkitys?

- On. Täysin idioottejahan tässä ollaan, kun tehdään vuonna 2014 rock-musiikkia suomen kielellä. Toisaalta se tuntuu luonnolliselta ja on mukava laulaa asioista omalla kielellä.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Aivan mahtavalta! Ei olisi osannut odottaa tällaista kun julkaistiin biisi viime sunnuntai-iltana! Joka bändin unelmiin varmasti kuuluu päästä radiosoittoon. Olihan se ihan uskomaton tunne, kun biisi lähti soimaan. Seottiin aivan täysin ja kiitollisia ollaan!

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiansa radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!

Linkit:
Ensio Facebookissa