Hyppää pääsisältöön

Videobloggaajasta julkkikseksi − tutustu muoti-ilmiön taustoihin

Suomalaisten tubettajien ja vloggaajien ensimmäinen supermiitti Tubecon järjestetään lauantaina 16. elokuuta Helsingin Hartwall-areenalla.

Vloggaaja voi pyytää YouTube-kanavalleen fanirahoitusta. // Kuva: EPA / SEDAT SUNA

Nykynuorten suosittu kommunikaatiomuoto on video. Videoita ladataan etenkin videopalvelu YouTubeen. Videot voivat olla päiväkirjamaisia selostuksia elämästä, erilaisia arvosteluja tai vaikka sketsejä. Valinnan varaa on, eikä mikään tyyli tai genre ole väärä. Videoiden suhteen käyttäjät luokitellaan kahteen eri muottiin: vloggaajat tekevät videoblogeja, tubettajat lataavat YouTubeen esimerkiksi peli-, action- tai sketsivideoita.

Videoskenen ulkopuoliselle omien videoiden lataaminen kaikkien nähtäville ja arvosteltaviksi voi kuulostaa erikoiselta. Suomalaisten vloggaajien ja tubettajien sekä etenkin aiheesta kiinnostuneiden määrä on kuitenkin huomattavan suuri. YouTubessa on SuomiTuben mukaan yli 219 000 suomalaiskanavaa, joista on julkaistu lähes 3,3 miljoonaa videota. Suomalaisia videoita on katsottu palvelussa yli 16,5 miljardia kertaa. Tubecon-järjestäjien mukaan viime vuoden aikana julkaistiin yli miljoona suomalaisvideota. TNS Gallupin mukaan yli 80 prosenttia 10–30-vuotiaista suomalaisista katsoo YouTube-videoita viikottain.

- Siinä, että suomalaiset ja etenkin suomalaisnuoret tekevät nettivideoita, ei ole mitään yllättävää. Teknologia kehittyy ja videoita on entistä helpompaa tehdä. On luonnollista, etteivät ihmiset jumahda yhteen palveluun, Helsingin Yliopiston dosentti, viestintäasiantuntija Janne Matikainen kertoo YleX:lle.

Suosituin suomalainen tubetuskanava on Duudsonien pitämä Dudesons-kanava, jolla on yli 900 000 tilaajaa. Katsotuin suomalaisvideo on Smoukahontas-kielinaisen lataama What Languages Sound Like To Foreigners, jota on katsottu yli 12 miljoonaa kertaa.

Suosituin suomalaisvloggaaja on eeddspeaks, jolla on runsaat 144 000 tilaajaa. Vielä viime marraskuussa tilaajia oli vain noin 52 000. Eeddspeaksin videoita on YouTubessa katsottu yhteensä yli 8,7 miljoonaa kertaa.

- Mä otan tämän rennosti. Tämä on kuitenkin vain harrastus, että ei tässä ole tarkoitus olla mikään painavan sanan saattaja, eeddspeaks eli Eetu Pesonen kertoi Yle Uutisille viime syksynä.

Miksi vlogata tai tubettaa?

Vloggaus ja tubettaminen ovat lisääntyneet teknologian kehittyessä. Älypuhelimissa, tableteissa ja tietokoneissa on usein niin hyvä kamera, että videoiden kuvaamiseen ei suurempaa ammattitaitoa tarvita. Entistä nopeampien nettiyhteyksien myötä myös paremmilla kameroilla kuvattujen raskaampien videoiden lataaminen YouTube-palveluun ei vie paljoa aikaa.

Yllättävää on se, että aiemmin sisäänpäin kääntyneinä ja tuppisuina tunnetut suomalaiset, lataavat YouTubeen videoita, jotka saattavat olla hyvinkin henkilökohtaisia. Mediateknologian kehityksen ja sosiaalisen median palvelujen vuoksi julkisuuden ja yksityisyyden raja on hämärämpi kuin ennen.

- Vaikuttaa siltä, että suomalaisnuoret ovat hakeneet roolimallinsa ulkomaisista vloggaajista, Tubeconin tuottaja Elise Pietarila kertoo.

Vlogit ja tubetus on myös tapa pitää yhteyttä kavereihin. Yhteydenpito ja verkostoituminen on monelle vloggaajalle harrastuksen tärkein puoli.

- YouTuben verkoston kautta sulla saattaa olla 20−30 kaveria ympäri Suomea, ja ne voi olla todella läheisiä, ja sä olet niiden kanssa yhteydessä. Kaveripiiri laajenee, Amppurulaa-nimimerkin takana oleva jo nelikymppinen vloggaaja Amos Soivio kertoi Yle Uutisille viime syksynä.

Yksi syy vloggaamiselle voi olla myös huomionkipeys. Ylen siisti kesäduunari Kaisa Kettunen pohti aihetta Näkökulma: Z-sukupolven pahin pelko on tuntemattomuus. Kettusen mukaan niin sanotun Z-sukupolven eli 1990-luvun puolivälin jälkeen syntyneiden suurin pelko on tuntemattomaksi jääminen. Kärjistetysti voi sanoa, että sosiaalisen median hierarkiassa korkeimpana ovat ne, joiden päivityksiä tai videoita katsotaan, tykätään tai jaetaan eniten.

- Vlogeihin ja videoihin yleensä liittyy fantasia siitä, että kuka tahansa voi tulla kuuluisaksi. Julkisuus on lähempänä kuin ennen, Helsingin Yliopiston mediatutkija Johanna Sumiala kertoo YleX:lle.

Oiva esimerkki tästä on aiemmin mainittu Smoukahontas eli Sara Forsberg. Vielä alkuvuodesta Forsberg oli töissä kaupan kassalla. Nyt hänellä on Historiallisen levydiilin tehnyt Smoukahontas: Tällaista musiikkia luvassayhdysvaltalaisen Capitol Recordsin kanssa.

YleX on mukana 16. elokuuta Helsingin Hartwall-areenalla järjestettävässä Tubecon-tapahtumassa.

Lähteet: Tubecon, Yle Uutiset, SuomiTube