Hyppää pääsisältöön

Venäläinen toimittaja: Pussy Riotin vangitseminen oli Putinin henkilökohtainen kosto

Arvostetun brittilehti The Guardianin kirjeenvaihtaja Luke Harding, kolumnisti Antti Rautiainen ja toimittaja Oksana Tselyseva keskustelivat Helsingin Kirjamessuilla muun muassa Pussy Riot -ilmiöstä.

Toimittaja Luke Harding, toimittaja Oksana Tselyseva ja kolumnisti Antti Rautiainen // Kuva: Maria Rautio

Suomessa nykyisin asuvan, Venäjältä karkoitetun aktivisti-punkkari DJ Stalingradin oli myös tarkoitus puhua tilaisuudessa. Siviilinimeltään Pjotr Silajevina tunnettu mies kuitenkin jäi lomamatkallaan Espanjan poliisin haltuun. Silajev pakeni Venäjältä vuonna 2010 saatuaan syytteen mellakan järjestämisestä ja sai turvapaikan Suomesta.

- Poliisi otti hänet Espanjassa kiinni tämän hostellista. Hänet pidätettiin, koska hän on edelleen Interpolin listoilla. Suomi on kertonut Espanjan viranomaisille, että miehellä on turvapaikka Suomessa, mutta vielä hän ei ole saanut lupaa palata Suomeen, Tselyseva kertoo.

DJ Stalingradin tilanne puhuu puolestaan Venäjällä vallitsevasta surkeasta sananvapauden tilasta. Toinen esimerkki on punk-ryhmä Pussy Riotin jäsenten vangitseminen Pussy Riotille tuomio . Venäläinen toimittaja ja kirjailija Oskana Tselysevalla on teoria, miksi Putin rankaisi naisia niin ankarasti.

- Uskon, että heidän tuomion taustalla on Putinin henkilökohtainen kosto. Viime vuoden tammikuussa sama porukka hyökkäsi Putinin macho-imagoa vastaan. Silloin heidän toiminnastaan ei ollut seurauksia, mutta kun Putin valittiin uudelleen presidentiksi, tuntui että hän vain odottaisi, että jotain pahempaa tapahtuisi, ja niin tapahtui. Putin on erittäin pakkomielteinen imagostaan.

Putinia kritisoinut naisryhmä on noussut tärkeään asemaan lännen median lisäksi myös Venäjällä.

- Pussy Riot ei ennen ollut bändinä mitenkään kuuluisa Venäjällä, heiltä oli ilmestynyt vain pari sinkkua. Tästä on kuitenkin noussut merkittävä tapaus myös Venäjän mediassa ja he ansaitsevat kaiken saamansa huomion. Ilmiöstä tuli länsimaissa iso juttu, koska se on niin lähellä populaarikulttuuria. Madonnan ja Paul McCartneyn Pussy Riot -sympatioilla oli suuri merkitys ilmiön nousuun, panelistit kertovat.

Venäjän toimintaan perehtyneet toimittajat eivät usko Pussy Riotin tilanteen paranevan tulevina vuosina.

- Putin nousi takaisin Kremliin toukokuussa ja aikoo olla siellä vielä vuosia. Pussy Riotille voidaan lukea uusia ja uusia syytteitä, niin kauan kun Putin aikoo olla vallassa, Harding uskoo.

Lähteet: YleX