Hyppää pääsisältöön

Vapaaehtoisesti lapsettomat: sterilisaation alaikärajaa tulisi laskea 25 vuoteen

Mira Tiirikainen ja Terhi Talvela eivät tahdo lapsia. Vapaaehtoisesti lapsettomat ry:n he perustivat ajaakseen poliittisia tavoitteita ja tarjotakseen vertaistukea.

Mira Tiirikainen ja Terhi Talvela YleX Etusivun vieraana // Kuva: Tuomas Ferm / YleX

Tällä hetkellä suomalaiseen perheeseen kuuluu keskimäärin 2,79 ihmistä. Yhä useampi siis elää perheessä, jossa ei ole lapsia. YleX Etusivun tiistain vieraat kuuluvat näihin.

- Odotin 30-vuotiaaksi, että tunne oman lapsen haluamisesta tulisi, mutta se ei koskaan tullut. Minusta ei tunnu, että elämästäni puuttuisi mitään, Vapaaehtoisesti lapsettomat ry:n puheenjohtaja Mari Tiirikainen kertoo.

Järjestön taloudenhoitaja Terhi Talvela tiesi jo 5-vuotiaana, ettei tahdo lapsia.

- Meillä on aika väkevä tautihistoria suvussa. Niin monta perinnöllistä vikaa ja sairautta on, että jos olisin näyttelykoira, olisin jalostuskiellossa. Ei tämmösiä voi laittaa eteenpäin, Talvela selvittää.

Naiset eivät ole huolissaan lapsettomista vanhuudenpäivistään.

- On tyly ja itkekäs syy hankkia lapsia, että olisi joku vanhuuden vara. Ei niin voi ajatella, että teen uuden ihmiset hoitamaan mua vanhana, Talvela perustelee.

Hoitoalalla työskentelevä Tiirikainen on nähnyt, että yhteiskuntamme kehityssuunnan mukaan lapset tulevat muutenkin entistä vähemmän pitämään huolta vanhemmistaan.

25-vuotias voi tietää tahtooko koskaan lapsia

Alun perin suljettuna Facebook-yhteisönä alkanut toiminta muutettiin järjestöksi osittain vertaistuen vuoksi, mutta järjestöllä on myös selkeä poliittinen agenda.

- Haluamme, että sterilisaation alaikäraja laskee 30 vuodesta 25 vuoteen. Jos me vaan voivotellaan sitä suljetussa Facebook-ryhmässä, niin asioille ei tapahdu ihan hirveesti, Talvela selvittää.

Naiset näkevät nykyisen ikärajan pöyristyttävänä.

- Abortin voi teettää 16-vuotiaana ja sukupuolen voi vaihtaa kun täyttää 18. Kuinka sä et voi tietää 25-vuotiaana, että et ikinä halua biologisia lapsia? Kun miettii, mikä kustannuserä on käyttää ehkäisyä 45-vuotiaaksi, puhumattakaan siitä, mitä se tekee elimistölle hormonien takia, niin onhan tää pöyristyttävää, Talvela perustelee.

Lähteet: YleX