Hyppää pääsisältöön

Uusia haasteita perinnönjakoon – myös some-päivitykset ja sähköpostit periytyvät

Vainaja jättää jälkeensä valtavan määrän digitaalista omaisuutta. Kaikki sosiaalisen median päivitykset, sähköpostit sekä pilvipalveluissa olevat kuvat ja videot ovat vainajan perillisten omaisuutta.

Facebookin selailua puhelimella // Kuva: EPA / Luong Thai Linh

Hopealusikoiden ja metsäpalstojen lisäksi perilliset saattavat jatkossa riidellä siitä, kenelle jää isoäidin Twitter-päivitykset. Maallisen omaisuuden ohella vainaja jättää jälkeensä valtavan määrän sähköisessä muodossa olevaa perintöä, Yle Uutiset kertoo.

Digitaaliseksi jäämistöksi kutsutaan esimerkiksi vainajan sähköposteja ja sosiaalisessa verkossa olevia viestejä, kuvia ja videoleikkeitä. Myös digitaalinen valuutta bitcoinit ja nettipokeriomaisuus siirtyvät perillisille.

Perillisillä on oikeus kaikkiin salasanan takana oleviin tietoihin ja salausten avaamiseen.

– Elämme suuren murroksen keskellä. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut tilannetta, jolloin lähes kaikesta tekemisestämme jää jälki, kertoo siviilioikeuden professori Urpo Kangas.

Joskus digitaalinen jäämistö voi olla taloudellisesti hyvinkin arvokasta. Erityisesti julkisuuden henkilöiden sähköinen perintö saattaa kiinnostaa monia.

– Perikunta voi esimerkiksi myydä julkisuuden henkilön sähköpostiviestejä tipoitellen. Vainajan kirjoittamat viestit ovat perikunnan omaisuutta, vainajalle osoitetut viestit taas eivät, ennen kuin teossuoja raukeaa, Kangas kertoo.

Digitaalinen valuutta bitcoin sekä esimerkiksi nettipokeripelaajien kasinotileillä olevat varat siirtyvät luonnollisesti myös perillisille vaikka niitä ei olisi vaihdettu perinteiseksi valuutaksi.

Lue myös:

Facebook ja tuomari samaa mieltä: vanhemmat eivät saa kuolleen tyttärensä viestejä

Musiikin omistajuus puhuttaa – miksi digimusaa ei voi periä?

Lähteet: Yle Uutiset