Hyppää pääsisältöön

Uniikki: Spotify-tulot ihan ok – uuden albumin biisejä kuunneltu miljoona kertaa

Räppäri uskoo suoratoiston tulevaisuuteen. Musiikin nettipalveluista kerätyt tulot nousivat viime vuonna Suomessa kaiken kaikkiaan 8 miljoonaan euroon. Uniikin uusimman levyn biisejä on kuunneltu jo yli miljoona kertaa.

Uniikki YleX Viikonlopun vieraana

Yhä useampi kuuntelee musiikkia netissä maksullisen palvelun kautta. Suomessa Spotifystä maksaa joka kymmenes sen käyttäjistä, Ruotsissa neljä viidestä. Jos fanittaa artistia tai bändiä intohimoisesti, toivoisi tietenkin, että Spotifyyn tai mihin tahansa toistopalveluun laitetut rahat menisivät sille omalle suosikille.

Spotifyssä kuunnellaan eniten pinnalla olevaa hittimusiikkia ja genrejako menee niin, että elektro ja räp ovat suositumpaa. Rähinä Records -levy-yhtiön perustajajäsen ja räppäri Uniikki kertoo, että Spotifystä saadut tilitykset ovat kasvaneet viime vuosina. Rähinällä huomattiin käänne kolmisen vuotta sitten, kun nettipalveluista- ja kaupoista saadut tulot ohittivat fyysisten levyjen myynnistä saatavat rahat.

- Streamausten määrät alkaa olla tosi massiivisia Rähinän artisteilla. Mä taidan olla tällä hetkellä streamatuin ja mun Kiitorata-albumilla, joka tuli viime kesänä, meni just miljoona kuuntelua rikki.

Spotifyn alkuaikoina monet artistit kritisoivat soittokorvausten pienuutta. Toisenlaisiakin mielipiteitä on sittemmin tullut. Netissä julkaistujen arvioiden perusteella yhdestä soitosta maksettaisiin 0,4–0,5 senttiä. Spotify ei kerro tarkkaa lukua, eikä kerro mikään muukaan suoratoistopalvelu, mutta jotkut artistit ovat kertoneet rojaltitasosta avoimesti netissä. Soittokorvaus kuuluu liikesalaisuuksien piiriin. Se tiedetään, että summa on suurempi, kun biisin kuuntelee maksava asiakas eli Spotifyn tapauksessa Premium tai Unlimited -käyttäjä. Paljonko Uniikki on tienannut Spotifyn kautta?

- En ole eritellyt sitä tuloa. Eivät ne mitään päätä huimaavia summia ole. Ajattelen niin, että se on parempi kuin, että laittomasti mun biisejä ladattaisiin, Uniikki sanoo.

Streamaus- eli suoratoistobisnes on kehityksensä alussa. Spotifyn kaltaisia palveluita tulee lisää ja niitä on jo: esimerkiksi Rdio, Deezer, Rara, Microsoft Zune, Music Unlimited, Rara, One Digit. Samalla ne tavoittavat yhä suuremman yleisön, joten tulevaisuudessa korvauksia tulee useammasta palvelusta. Uniikki näkee kilpailun lisääntymisessä artistin kannalta paljon hyvää.

- On hyvä, ettei jollain tietyllä palvelulla ole monopoliasemaa. Kun tulee kilpailua, se voi kääntyä levy-yhtiöiden ja artistien hyödyksi, kun aletaan neuvottelemaan diilejä.

"Siitä vaan miljonääreiksi, ei haittaa mua"

Näyttää vihdoin siltä, että yli vuosikymmenen jatkunut piratismi murhaa musiikkibisneksen -keskustelu voidaan haudata. Radiosoitosta tulevien teostotulojen lisäksi hittibiisi tuottaa rahaa nettikuuntelusta vuosikymmeniä. Sitä ei tarvi painaa levylle ja kuljettaa kauppoihin – se on koko ajan saatavilla kaikkialla internetissä.

- Mä ajattelen just niin, että pitkällä aikavälillä isoa biisiä voidaan kuunnella monta vuotta putkeen ja jossain vaiheessa siitä kertyvä tuotto voi olla ihan hyvää. Mullakin on Spotifyssä satoja biisejä, soolobiisejä, muiden kanssa tehtyjä biisejä ja Kapasiteettiyksikön biisejä. Näistä pienistä osasista tulee varmasti vuosien kuluessa kunnollistakin tuloa, Uniikki sanoo.

Kansainvälisessä lehdistössä on välillä arvuuteltu sillä, että Spotify listautuisi lähitulevaisuudessa pörssiin. Sitten on arvioitu

- En ole ajatellut noin, sehän on hieno ruotsalainen innovaatio. Siitä vaan miljonääreiksi, ei haittaa mua, Uniikki nauraa.

Lue myös: Omien biisien nettijakelu helppoa ilman levy-yhtiötä – tienaaminen vaikeaa