Hyppää pääsisältöön

UMK-tuottaja uudistuksista: Tuomareiden aika on ohi kahdesta syystä

Uuden Musiikin Kilpailussa eli UMK:ssa ei nähdä enää tulevalla kaudella tuomaristoa.

UMK-tuomaristo 2014. // Kuva: Tom Hakala / Anatom Pictures

Ylen järjestämään Uuden Musiikin Kilpailuun ollaan tekemässä isoja uudistuksia. Yksi niistä on tuomareiden poistaminen kokonaan ohjelmasta.

UMK:n tuottaja Anssi Autio sanoo, että päätöksen taustalla on kaksi isoa syytä. Toinen niistä on se, että sopivia uusia tuomareita on vaikea löytää.

- Tuota nykyistä tuomaristoa on tosi vaikea korvata. Ei riitä, että on kuuluisa ja kivannäköinen. Myös tuomarin sanomisten pitää tuntua katsojasta joltain ja niiden pitää olla mielenkiintoisia. Pitää käyttää verbaliikkaa, joka poikkeaa rohkeasti siitä, miten ihmiset yleensä puhuvat, Anssi Autio sanoo YleX:lle.

Asiantuntijuutta, esiintymiskykyä ja karismaa löytyy hänen mukaansa Suomessa hankalasti. Ongelmaa ei Aution mukaan voi ratkaista siten, että vaihdetaan vain osa tuomaristosta. Autio vertaa tuomariryhmän työskentelyä joukkueen toimintaan. Siitä ei hänen mukaansa voi poistaa paria jäsentä ja korvata heitä uusilla ilman, että joukkue kärsii.

Aution mukaan on aika kokeilla uusia vaihtoehtoja ohjelmassa. Tuomariston tilalla nähdään jotain uutta ja se on tuottajan mukaan myös katsojapalautteeseen vastaamista.

- Tv-formaattien elinikä vaikuttaa päätöksen myös. Joku formaatti on aikaisemmin saattanut kestää kymmenen vuotta, mutta mun mielestä niiden elinikä on nykyään lyhyempi. Teemme ohjelmaa katsojille ja he vaativat uudistuksia. Saamamme palautteen mukaan, juuri näin on käynyt myös tälle ohjelmaosiolle.

Autio sanoo olevansa television kykyohjelmien tuomaristo-trendin suhteen mieluummin etujoukoissa kuin odottavansa sen kuolemista.

Tuomareiden poistuttua UMK:hon avautuu paikka monelle muunlaiselle sisällölle. Autio sanoo, että muista uudistuksista kerrotaan myöhemmin lisää.

Lue myös: Uuden Musiikin Kilpailuun isoja uudistuksia