Hyppää pääsisältöön

UMK-tuomari Toni Wirtanen: Koko kansan suosikki ei kannata koskaan olla

Uuden Musiikin Kilpailun tuomaristossa nähdään muusikot Toni Wirtanen, Redrama ja Aija Puurtinen sekä YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen.

Apulanta // Kuva: Tomi Mikola

Apulannan keulakuva Toni Wirtanen kertoo YleX:lle, että hän on suorastaan tulessa muutamien artistien biiseistä.

- Tämä oli silmiä avaava ja osin yllättäväkin kokemus. Odotin että se olis antanut vähän toisenlaisen kuvan tämänhetkisestä suomalaisesta musiikista. Odotin että siellä olis ollut enemmän paljon puhuttua urbaania musiikkia, mutta se kyllä loisti poissaolollaan, Wirtanen hämmästelee.

- Muista genreistä löytyi aika koviakin helmiä. Mä oon itse asiassa aika tulessa tästä hommasta siinä mielessä, että jos kansa nyt ei ole täysin erikoisryhmää, niin tuolla on ainakin viisi biisiä, joita ei tarvis kyllä yhtään häpeillä, jos ne menis Euroviisuihin, muusikko jatkaa.

Idols vrt. UMK

Toni Wirtanen on aiemmin ollut vieraileva tuomari Idols-laulukilpailussa. Hänen mukaansa UMK on täysin toisenlainen formaatti.

- Kyllä ne mun Idols-kokemukset on ollut enempi sellaisia, että ”sulla on ihan kiva soundi, mee kotiin”. Tää on taas enemmän sellainen, että pääsee paneutumaan oikeesti siihen musiikkiin ja tässä ollaan jo hyvin syvällä. Tää ei oo mikään wannabe-osaston kykykisa, vaan monella on jo meriittejä ennestään, Wirtanen arvioi.

Apulanta on keikkunut listojen kärjessä jo parikymmentä vuotta. Wirtasen mukaan kaikkia on turha edes yrittää miellyttää.

- Koko kansan suosikki ei kannata koskaan olla. Tärkeintä on se, että 10 prosenttia rakastaa ja loput vihaa aivan helvetisti. Miten siihen sitten päästään, niin kyllä täytyy olla todella hyviä biisejä. Se on ainoa tie, pitkän linjan muusikko painottaa.

Suomalaismuusikoilla paljon potentiaalia

Wirtasella on kova usko nuoriin suomalaisiin muusikoihin.

- Kyllä Suomesta vaan irtoo aika hyviä biisejä kuitenkin. Nuoremmassa polvessa on kyllä tosi kovia seppiä, hittinikkari kehuu.

Muusikko ei pidä Uuden Musiikin Kilpailua vain euroviisukarsintoina, vaan väylänä esitellä hyviä uusia biisejä.

- Euroviisut on yks maali, mutta mun mielestä toi UMK:n voima on siinä, että pystytään nostamaan kotimaan markkinoille uusia artisteja. Kyllä mä voin ensi vuodelle suositella, että jos on hyviä biisejä, niin kannattaa lähtee tonne näyttämään, Wirtanen kannustaa.

UMK:ssa 12 artistia kilpailee siitä, kuka edustaa Suomea Euroviisuissa toukokuussa 2013. Taisto kisaajien kesken käydään torstaisin klo 21:00 Yle TV2:ssa alkaen 27. joulukuuta. Suorat lähetykset alkavat 17. tammikuuta ja niissä yleisö ja tuomarit valitsevat jatkoon menijät. Barona Areenalla 9. helmikuuta käydään huikea UMK:n finaalitaisto kahdeksan kisaajan kesken ja lavalle nousevat myös vierailevat tähdet.

Lisätietoja löydät täältä.

Lähteet: YleX