Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: Virukset piilevät keittiöveitsissä

Ruokaa laitettaessa käsihygienia harvoin unohtuu, mutta virukset saattavatkin löytyä keittiöveitsistä.

Veitsi // Kuva: YLE / Anna Sirén

Yhdysvaltalaisessa Georgian yliopistossa on tutkittu, millä tavoin virukset leviävät ruokaan veitsistä.

Yliopiston tutkijat pilkkoivat uusilla veitsillä hedelmiä ja vihanneksia, joihin oli hierottu pieniä määriä hepatiitti-A- ja norovirusta. Testissä pilkottiin kurkkuja, tomaatteja, mansikoita, porkkanoita ja erilaisia meloneita. Virukset tarttuivat yli puoleen työkaluista, ja ne levittivät viruksia toisiin elintarvikkeisiin.

Veitsen terän mallilla ei näyttänyt olevan merkitystä, vaan virukset tarttuivat yhtälailla saha- ja suoralaitaisiin, sekä tylsiin ja teräviin veitsiin.

Tutkija Marilyn Ericksonin mukaan kokeen havainnot saattavat olla hyvin tärkeitä ihmisille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.

Ericksonin mukaan veitsien peseminen jokaisen vihanneksen tai hedelmän välillä olisi epäkäytännöllistä, mutta veitsiä ei kannata jättää lojumaan sillä mielellä, etteivät ne kovin likaisia ole.

Kaikista tarttuvimmaksi virukseksi on erilaisissa kokeissa havaittu norovirus, joka saattaa pienissä määrinkin aiheuttaa oksennustaudin tai ripulia.

Tutkimus on julkaistu Food and Environmental Virology -lehdessä.

Lähteet: Yle Uutiset