Hyppää pääsisältöön

Tutkijan mielestä lätkän MM-kisojen boikotointi on turhaa tässä vaiheessa

YleX Etusivun haastattelema Itä-Euroopan asiantuntija Hanna Smith sanoo, ettei Valko-Venäjän kisoja kannata enää tässä vaiheessa peruuttaa tai boikotoida. Toimittajat voivat kertoa näkemistään vääryyksistä esimerkiksi kisojen jälkeen.

Jääkiekko. // Kuva: Yle / Arja Lento

Suomalaiset urheilumediat ovat nostaneet metelin ehdoista, jotka se on saanut Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisoihin liittyen. Kisoihin matkustavat toimittajat joutuvat hakemaan erikseen luvan muiden aiheiden kuin jääkiekon käsitteluun jutuissaan.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith sanoo YleX Etusivun haastattelussa, että nyt on myöhäistä boikotoida kisoja.

- Niihin on niin vähän aikaa enää ja päätös kisoista on tehty.

Itä-Euroopan tuntijan mielestä toimittajilla on tiukoista viisumiehdoista huolimatta mahdollisuus kertoa näkemästään.

- Voi esimerkiksi raportoida mielenosoituksesta ja saada siihen jonkin linkin itse MM-kisoihin. Silloin on kyseenalaista, että miten toimittajan kirjoittama juttu tulkitaan, Smith miettii.

Tutkija sanoo, että kisat ovat kaikesta huolimatta hyvä asia maalle, jonka olot ovat kyseenalaiset. Se on mahdollisuus oppia tuntemaan paremmin maata, josta on kirjoitettu vähän.

Jos toimittaja keskittyy kisoissa jääkiekosta kirjoittamiseen, niin aina on olemassa mahdollisuus käsitellä muita aiheita matkan jälkeen.

- Maan oloista voi tietenkin raportoida esimerkiksi kisojen jälkeen, kun viisumi on mennyt jo umpeen. Silloin voi kertoa näkemästään, eikä toimittajaa enää voida rangaista siitä.

Lähteet: YleX Etusivu