Hyppää pääsisältöön

Tutkija: Tieteissarjan kaltainen avaruusmatkustus ei sittenkään ole mahdottomuus

Television klassikkotieteissarja Star Trekistä tunnettu poimuajo voi sittenkin olla mahdollista.

Star Trek-näyttely Saksassa // Kuva: EPA/BERND SETTNIK

Star Trek -tv-sarjassa avaruusalus Enterprise kiiti läpi tutkimattomien avaruuden korpimaiden valoa nopeammin poimuajon (englanniksi warp drive) avulla. Jo vuonna 1994 meksikolainen fyysikko Miguel Alcubierre uskoi tämän olevan todella mahdollista, mutta myöhemmät laskelmat kertoivat kyseisen liikkumistavan vaativan järjettömän määrän energiaa - massaltaan planeetta Jupiterin verran.

Nyt Nasan tutkijat ovat kuitenkin todenneet, että toivoa poimuajosta on sittenkin. Uusien selvitysten jälkeen tutkijat ovat löytäneet keinon vähentää poimuajoon vaadittavan energiamäärän huomattavasti pienemmäksi - samaksi kuin vuonna 1977 avaruuteen laukaistulla Voyager 1 -luotaimella.

Alcubierren teorian mukaan avaruusaluken täytyisi olla amerikkalaisen jalkapallon muotoinen, ja sitä pitäisi ympyröidä rengas, joka manipuloi maailmankaikkeuden aika-avaruutta. Näin itse avaruusalus olisi ikäänkuin kuplan sisällä, eikä liikkuisi mihinkään. Vain aika-avaruus sen ympärillä muuttuisi. Alcubierren teorian aukko oli kuitenkin vaadittavan energian määrä, jota tutkijat nyt arvioivat pystyvänsä pienentämään alusta ympäröivän renkaan muotoa muuttamalla.

Nasan tutkijan Harold Whiten mukaan Alcubierren rengas oli tasainen rengas, kun nyt tutkimuksissa käytettiin donitsintapaista rengasta.

- Nämä tutkimustulokset muuttavat poimuajon mahdottomasta mahdolliseksi, joten mielestäni tätä olisi nyt syytä tutkia lisää, White sanoi.

Whiten tutkijaryhmä on jo aloittanut laboratoriotutkimukset poimuajo-teorian varmistamiseksi, mutta tutkijan mukaan lähestyminen asiaan on vielä varsin nöyrällä pohjalla.

- Olemme kuitenkin ottaneet lupavaan ensimmäisen askeleen, White myhäili.

Katso kuva Nasan teoriasta Yahoo Newsin verkkosivuilta.

Lähteet: Yahoo News, Space.com