Hyppää pääsisältöön

Tutkija kertoo, miksi nuori mies tappaa - kasvojenmenetystä ja kärsimättömyyttä

Hyvinkään ampumisista epäilty, 18-vuotias mies on tunnustanut rikokset, muttei ole osannut antaa selitystä teolleen. YleX Etusivu kysyi miestutkija Arto Tiihoselta miksi nuoret miehet tappavat.

Poliisiautoja Hyvinkäällä ampumavälikohtauksen jälkeen. // Kuva: Yle

Tutkija Arto Tiihonen pitää yhtenä syynä nuorten miesten purkauksille sitä, ettei kasvojen menetystä kestetä.

- Näyttäisi, että näissä tapauksissa taustalla on ollut tappelu tai nujakka ja reaktio siihen on ollut kohtuuton. Ei kestetä kasvojen menetystä. Valitettavasti yhteiskunnassa täytyy kestää myös sitä, että aina ei voita, aina ei ole paras ja joskus tulee takkiin. Epäonnistumisista pitää vaan selvitä ja oppia voimaantumaan niistä, Tiihonen selvittää YleX Etusivun J-P Panttilalle.

Yhtenä pahanolon aiheuttajana Tiihonen näkee myös kykykilpailujen ja tosi-tv-ohjelmien myötä kulttuurissamme vallitsevan ajatuksen, että kenestä tahansa voi tulla jotakin.

- Nykyään näyttää siltä, että lähes kaikkien on mahdollista tulla joksikin, vaikka ei kauheasti niitä kykyjä olisikaan. Ei olla kärsivällisiä tekemään töitä ja tyytymään siihen tilanteeseen, mikä meillä on, vaan kaikki pitää saada nopeasti ja heti, Tiihonen pohtii.

Miehistyminen yleistynyt myös nuorten naisten keskuudessa

Nuoret miehet tekevät hirmutekoja pahoinvoidessaan, mutta miksei naisten pahoinvointi purkaudu väkivallantekoina?

- Taustalla on miesten ja naisten erilaiset kulttuurit ratkaista ongelmia. Miehet ovat sotineet ja joutuneet tappeluihin. Taustalla on siis voimakas aiemmilta sukupolvilta tuleva osa, että miehen ei pitäisi antautua vaan taistella. Tosin nykyään miehistyminen on yleistynyt nuorten naisten keskuudessa, huolestuttavan paljon on myös nuorten naisten harjoittamaa väkivaltaa, Tiihonen kertoo.

Tiihosen mukaan jopa kiusaamiseen puuttumista tärkeämpää on nuorten vahvistuminen ja voimaantuminen.

- Ennen oltiin voimakkaammin tätä mieltä, että pojat on poikia. Valitettavasti tämän ajatuksen lieventymisen kääntöpuolena on, ettei enää kestetä kiusaamista. On tietysti tärkeää, että muutetaan yhteiskuntaa paremmaksi ja puututaan kiusaamiseen, mutta ihmisten pitää oppia selviytymään, vahvistumaan ja voimaantumaan, Tiihonen perustelee.

Lähteet: YleX