Hyppää pääsisältöön

Tutkija: Alkoholi on baarissa sivuseikka suomalaiselle

Tutkija Antti Maunu tarkkaili viiden vuoden ajan nuoria suomalaisia yökerhoissa. Hänen mukaansa bailaaminen on suomalaisille kaveriporukoille kuntosalilla käymiseen verrattavissa oleva harrastus.

Flow Festival 2014 -yleisöä

Suomalainen nuori aikuinen ei mene baariin juomaan alkoholia tai etsimään seksiseuraa, vaan viettämään aikaa kavereidensa kanssa. Tähän tulokseen päätyi Helsingin yliopiston sosiologian tutkija Antti Maunu, jonka väitöskirja Yöllä yhdessä käsittelee suomalaista biletyskulttuuria.

- Kyllähän siellä alkoholia kuluu, mutta se on kuitenkin toissijaista. Se on vähän sellainen oheistoiminto tai sivujuonne siinä koko touhussa. Alkoholin tärkein tehtävä on voidella yhdessäoloa, mikä on se varsinainen pääasia. Ja se yhdessäolo myös tapahtuu ensisijassa olemassa olevien kaveriporukoiden kesken. Mennään porukalla bilettämään ja viihdytään nimenomaan siinä porukassa.

Maunulla oli tutkimuksessaan käytössä bilettäjiltä yhteensä 316 päiväkirjamerkintää, joiden lisäksi hän haastatteli yökerhobailaajia. Näiden perusteella Maunu sanoo, ettei myöskään seuranhaku ole suomalaiselle motiivi käydä yökerhossa.

- Seksisuhteita solmitaan kyllä baarissa, ja monelle se sopii. Mutta ei niitä itse asiassa hirveän paljon tule, eikä sitä hampaat irvessä yritetäkään. Oman porukan seura on ihan riittävää.

Maunun mukaan oman baarijengin ulkopuolisen seuran etsiminen voi jopa aiheuttaa eripuraa ryhmässä.

- Jos porukassa kovin paljon lähdetään tekemään tuttavuutta ulkopuolisten ihmisten kanssa, niin monet kokevat sen epämiellyttävänä ja epäreiluna. Siinä petetään porukan luottamus, ja mennään hoitamaan omia hoitoja, vaikka puhe oli mennä omalla porukalla bilettämään.

Seuranhaku on naisille petturuutta

Naisten ja miesten välillä on tässä suhteessa eroja. Miehet suhtautuvat seuranhakuun rennosti, eivätkä baarisäädöt haittaa illan kulkua. Maunun mukaan naiset pitävät seuranhakua ilmeisesti helpommin porukan petturuutena.

- Tutkimuksessa oli yksi tiivis naisporukka, jonka eräs jäsen koki porukan olevan liinakin tiivis. Että hän ei koskaan pääse tapaamaan miehiä tai tekemään tuttavuutta kiinnostavien miesten kanssa, koska porukka häärää koko ajan ympärillä ja esiliinana. Miehillä ei ole minun tutkimukseni perusteella tällaisia ongelmia.

Suomalaiset naiset ja miehet ovat Maunun tutkimuksen mukaan seuran hakijoina kuitenkin melko samankaltaisia: esimerkiksi keskustelunavauksia tekevät baareissa sekä miehet että naiset, mikä kertoo laajemminkin suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvosta.

Eniten naurattaa etkoilla

Maunun tutkimat päiväkirjamerkinät vahvistavat ainakin yhden baari-iltoihin liittyvän stereotypian: etkoilla on usein kaikista mukavinta. Suomalainen lähtee silti yökerhoon, koska reissuun sisältyy ennakko-odotuksissa yllätyksen mahdollisuus.

- Baareihin liittyy lupauksia, baareissa voi tapahtua mitä vaan. Se on tällainen utopia, vapauden ja toteutumattomien toiveiden valtakunta, johon mennään siitä syystä että saataisiinpa sieltä jotain erityistä tällä kertaa. Yleensä tosin ei saada, mutta siellä on riittävän kivaa että sinne mennään uudestaan.

Maunun tutkimista 316 bilettäjien päiväkirjamerkinnästä vain noin kymmenessä toteutui täydellisen baari-illan utopia. Näiden merkintöjen ja omien havaintojensa pohjalta Maunu luonnosteli YleX Etusivun haastattelussa täydellisen bailuillan reseptin.

Miten vietetään täydellinen baari-ilta? Kuuntele Antti Maunun tieteelliseen tutkimukseen perustuva vastaus alta!