Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuudessa työnantaja voi tarkkailla painoasi

Miltä tuntuisi jos työnantaja seuraisi painoasi, vyötärönympärystäsi ja unenlaatuasi? Tämä voi olla arkipäivää tulevaisuudessa, kun Quantified self -ilmiö leviää työpaikoille.

Toimistotyöntekijöitä tokiolaisrakennuksen edessä. Samassa toimistorakennuksessa on vuokralaisena muun muassa MtGox. // Kuva: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Accenturen johtavan konsultin Pekko Vehviläisen aamu alkaa unenlaadun ja -määrän raportoimisella. Sen jälkeen hän punnitsee itsensä, tarkastaa lihasprosentin, rasvaprosentin ja verenpaineen. Ennen töihin lähtöä hän mittaa vielä stressitason. Töiden jälkeen Vehviläinen lähtee lenkille älyshortsit jalassa. Mukana on totta kai myös askelmittari ja sykemittari.

Vehviläinen on vienyt oman innostuksensa mittaamiseen myös työpaikalleen. Siellä työntekijöillä on mahdollisuus seurata esimerkiksi omaa liikkumista, painoa, stressitasoa, unta ja alkoholinkäyttöä. Työntekijöiden tuloksista seurataan työntekijöiden hyvinvointia. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Minna Huotilainen sanoo, että tämä on tulevaisuutta monella työpaikalla.

- Markkinat ovat täynnä uusia mittalaitteita, jota työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen. Parhaassa tapauksessa mittaaminen motivoi työntekijöitä pitämään itsestään parempaa huolta. Jos ne edistävät työntekijöiden terveyttä, on se molemmin puolin hyvä kauppa.

Osissa yrityksiä Quantified employee-ajattelu on jo arkipäivää. Työntekijöistä kerätään tietoa, jota käytetään esimerkiksi stressipiikkien selvittämiseen. Kun esimerkiksi huomataan, että lähes kaikkien työntekijöiden unenlaatu on heikentynyt, aletaan miettiä, mitä muutoksia työolosuhteisiin voitaisiin tehdä.

- Tietysti toivon, että ihmiset alkavat voida paremmin. Esimerkiksi kun työntekijä huomaa, että kahdelta hän alkaa stressaamaan, niin sille voi tehdä jotain. Ja toisaalta jos lounastunnin aikana näyttää siltä, että emootiot ovat todella positiivisia, niin sitä hetkeä pitää osata arvostaa, Huotilainen toteaa.

Vaikka mittaamisen tavoitteena on parantaa työntekijöiden hyvinvointia, vaarana on se, että työntekijät aletaan nähdä vain numeroina ja taulukoina. Tulosten liian tarkka seuraaminen saattaa tuoda myös suorituspaineita. Pekko Vehviläinen myöntää, että myös hänen vapaa-ajalla tapahtuva mittaaminen menee välillä överiksi.

- Olin laskettelemassa ja ennen jokaista laskua minulla meni viisi minuuttia jokaisen sovelluksen käynnistämiseen. Kyllä täytyy myöntää, että se vei vähän nautintoa pois.