Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuuden tutkija: Tietotekninen osaaminen ja DIY-kulttuuri tulevat törmäämään

YleX Etusivun vieraana käyneen tulevaisuuden tutkija Mikko Ampujan mukaan tietotekniset taidot ja kiinnostus käsityöläisyyteen tulevat törmäämään toisiinsa luoden samalla uusia asioita.

Tulevaisuuden tutkija Mikko Ampuja // Kuva: YleX

Nykysukupolville tietotekniikan räplääminen on varsin jokapäiväistä toimintaa ja täten erittäin tuttua. Samalla kuitenkin kiinnostus käsillä tekemiseen ja käsityöläiskulttuuriin on noussut kovasti, ja näiden kahden suuntauksen yhdistelmä tuleekin tulevaisuuden tutkijan mukaan luomaan uusia ja kiinnostavia asioita.

- Yritykset hyödyntävätkin tätä jo. Heillä saattaa olla jokin teknologianraakile, jolle he eivät ole keksineet mitään käyttöä, jolloin he saattavat järjestää hacklabin. Hacklabeihin osallistuvat saattavatkin keksiä teknologiaraakileelle tarkoituksia, tulevaisuuden tutkija Mikko Ampuja 15/30 Research -tutkimustoimistosta kertoo.

- Alkujaanhan tekstiviestikin oli tarkoitettu vain koneidenväliseen viestintään, kunnes ihmiset keksivät sen olevan nopea viestimiskeino, Ampuja sanoo.

Tulevaisuutta tutkivat tarkkailevat tämänhetkisiä ilmiöitä kyetäkseen ennustamaan tulevaa, mistään kristallipalloon pällistelystä ei tosiaankaan ole kyse. Ampujan mukaan Twitteristä hashtageja #worldsfirst ja #innovations voi löytää kiinnostavia uusia asioita, mutta pelkkä netin selaaminenkaan ei riitä.

- Samalla kannattaa kuunnella, mitä erilaiset asiantuntijat sanovat. Monipuolisuus kannattaa ottaa haltuun. Jos me heilumme vain Twitterissä, meillä on pää pilvissä. Siksi teemme ihan etnografiaa eli tarkkailemme ihmisiä ihan normaaleissa olosuhteissa, Ampuja kertoo.

- Saatamme järjestää tutkijan viettämään aikaa ihan normaalin ihmisen kanssa, tarkkailemaan aamuhetkeä ja median parissa vietetyä aikaa tai ihan vain arjen ongelmia, että millaisia ratkaisuja niihin arkisen elämän ongelmiin voisi kehitellä.

Kuuntele YleX Etusivun haastattelu kokonaisuudessaan noin kohdasta 1:00 alkaen.

Lähteet: YleX Etusivu