Hyppää pääsisältöön

Tubettajien vanhemmat: Tulimme Tubeconiin, jotta ei tarvitsisi enää pelätä

Osa tubettajien vanhemmista on huolissaan siitä, millaisia videoita heidän lapsensa nettiin lataavat.

Tubettajan vanhemmat Marika ja Markus Suutari Tubeconin aikuisparkissa. // Kuva: YLE / Samppa Rautio

13-vuotias suomalaisnuori lataa YouTubeen videon, jossa haukkuu kaverinsa lyttyyn. Video on tarkoitettu vitsiksi. Nuori ei ehkä tajua, että kun video on kerran nettiin laitettu, sitä ei välttämättä saa sieltä enää pois.

- Kyllä mielessä on aina pieni pelko siitä, millaisia videoita poikani lataa. Olen katsellut hänen videoitaan YouTubesta jonkin verran, eikä minun ole onneksi vielä tarvinnut pettyä, Sastamalasta Tubecon-tapahtumaan tullut 15-vuotiaan tubettajan äiti Marika Suutari kertoo.

- Pahin pelko on se, että pojan kanavalta löytyisi jokin loukkaava video, isä Markus Suutari kertoo.

Tubeconiin tubettajien vanhemmat saapuivat muun muassa siksi, että saisivat lisätietoa tubettamisesta sekä kielestä, jota nuoret netissä käyttävät. Tamperelaisen Mari Niskasen mukaan Tubecon toimii lopullisena aivopesuna tubettamisen hyväksymiselle.

- 13-vuotias poikani ei vielä tubeta, koska pari vuotta sitten kielsin sen jyrkästi. Nyt mielipiteeni on kuitenkin tubetuskulttuurin kasvamisen ja saamani tiedon vuoksi höltynyt. Eiköhän ensi viikolla ole aika, että poikani lataa nettiin ensimmäisen videonsa, Niskanen kertoo.

Mari Niskanen saapui Tubeconiin poikansa ja miesystävänsä Timo Tervakankaan kanssa // Kuva: YLE / Samppa Rautio

Tubeconin aikuisparkin ohjelmaan kuuluu muun muassa sosiaalisen median kielestä sekä tubetuskulttuurin kasvamisesta. Paikalla on myös nettipoliisi Marko "Fobba" Forss.

Pelkästään vanhempien saama lisätieto ja sen tuoma turvallisuudentunne ei riitä. Vanhempien toimesta tapahtuvaa lapsen nettikäyttäytymisen valvontaa pidetään yleisesti hyvänä asiana.

- Uskon siihen, että kun pääsen kulttuuriin sisälle, niin huomaan, että tämä on ok, Markus Suutari sanoo.

YleX on mukana Tubeconissa

Lue myös:

Tätä tehdään netissä päivittäin – poliisi pyytää olemaan provosoitumatta