Hyppää pääsisältöön

Transpoika Lauri ei osannut kasvaa naiseksi

Lauri Punamäki syntyi tytöksi, mutta ei tunne olevansa nainen. YleX Etusivu kysyi transpojaksi itseään määrittelevältä Laurilta, millaista on kokea sukupuoliristiriitaa.

Lauri Punamäki syntyi tyttönä, mutta ei tunne naisen sukupuolta omakseen. // Kuva: Eve Väyrynen

Lauri Punamäen tunne omasta sukupuolesta ei vastaa hänen kehoaan. Hän tietää varmasti, ettei ole nainen, muttei koe myöskään voimakasta miehisyyden tunnetta.

- Jos joku kysyy sukupuoltani, vastaan transpoika. Jos annetaan kaksi vaihtoehtoa, vastaan olevani mies, koska se on vähemmän väärä, Lauri kertoo.

Naiseksi syntynyt ja parikymppiseksi asti naisena elänyt Lauri on kahden vuoden ajan ottanut testosteroni-hoitoja korjatakseen sukupuolensa, mutta ei halua mennä genitaalikirurgiaan.

- Ihmiset yleensä ajattelevat genitaalikirurgian olevan sukupuolenkorjausleikkaus. Mutta eihän sellaista ole olemassakaan, sukupuoli on paljon muutakin kuin sukuelimet. Testo tuottaa ne piirteet, joiden perusteella ihmiset tulkitsevat minut mieheksi, Lauri perustelee.

Lauri kertoo sukupuoliristiriidan aiheuttavan joitakin käytännön ongelmia.

- En ole käynyt uimahallissa pitkään aikaan. Kysyin sieltä, miten se jaottelu menee. He vastasivat, että sukuelinten mukaan. Luulen kuitenkin, että jos menisin naisten puolelle, en voi siellä kauhean pitkään olla, Lauri huomauttaa.

Bileet muuttivat elämän

Laurille sukupuoleen liittyvät kysymykset nousivat pinnalle yläasteen aikana.

- Silloin huomasin, ettei tytön rooli oikein toiminut. En saanut sukupuolesta kiinni ollenkaan, ja koko elämä alkoi tuntua mahdottomalta. Ihastuin poikiin, mutta se oli todella hämmentävää. En pystynyt kuvittelemaan itseäni heterosuhteeseen tyttönä pojan kanssa. En pitkään ymmärtänyt, mikä siinä mättää, Lauri selittää.

Yhdet bileet kuitenkin muuttivat Laurin ajatukset. Bileiden teemana oli seksikäs pukeutuminen, ja kaverin innoittamana Lauri hankki miehen puvun ja leikkasi hiuksensa.

- Ne olivat elämäni parhaat bileet. Niiden jälkeen hain tietoa sukupuoliristiriidasta, ja tajusin, etten ole ainoa. Kyse ei ollutkaan siitä, että olen epäonnistunut ja vääränlainen, vaan että se on vain kokemus, joka joillakin on. Päätin hakea tutkimuksiin, joista saa oikeuden hormonihoitoihin ja nimenmuutokseen, ja se on ollut hyvä ratkaisu, Lauri summaa.

Miten muiden käytös on muuttunut Lauria kohtaan parin vuoden aikana, kun hän on käyttänyt hormonihoitoa? Kuuntele YleX Etusivun Even toimittama haastattelu.

Lähteet: YleX Etusivu