Hyppää pääsisältöön

Tietoturva-asiantuntija: NSA:n vakoilu on kuin sota kaukaisessa maassa

Miksi tietoturvasta ei olla enempää huolissaan? Koska sitä ei voi helposti nähdä omilla silmillä, sanoo Janne Kauhanen.

Janne Kauhanen

YleX Etusivussa vieraillut tietoturvakonsultti Janne Kauhanen ihmettelee, miten laimeita suomalaisten reaktiot NSA:n vakoilupaljastuksiin ovat olleet. Hänellä on hyvä vertaus aiheesta.

- Ihmiset eivät täysin tiedosta, miten laajaa ja mittavaa NSA:n toiminta on. Ei ymmärretä yksityisyyden tärkeyttä. Se ei kosketa meitä, koska emme näe, miten tietojen väärinkäyttö tapahtuu. Se on vähän kuin sota kaukaisessa maassa, josta emme tunne ketään.

Tavallisin reaktio lienee, että ei ketään voi kiinnostaa henkilökohtaiset surffaus- tai sijaintitiedot. Ei koeta, että itsellä olisi mitään salattavaa, koska omat puuhat eivät ole rikollisia.

- Kaikilla on salattavaa - emme vain tiedosta sitä. Esimerkkinä voi käyttää vaikka ikkunaverhoja. Miksi kenelläkään on verhot kotona? Miksi laitamme vessan oven kiinni, kun menemme sinne asioimaan, Kauhanen kysyy.

- Jos kaikki omat sijaintitiedot, sähköpostit, hakuhistoriat, Facebook-viestit ja ostot olisivat julkisesti kaikkien saatavilla netissä, niin alkaisiko se silloin haittamaan? Näin ajateltuna tämä asia tuntuu ehkä vähän läheisemmältä.

Kauhanen sanoo myös, että kyse on siitä, kuka tietoihin pääsee käsiksi. On käsittämätöntä, että nettiliikenteeseen pääsevät käsiksi tuntemattomat tahot. Niin ei saisi olla, hän lisää.

Lähteet: YleX Etusivu