Hyppää pääsisältöön

Tietokirjailija: Hiljaisia suomalaisia pidetään muualla outoina ja tyhminä

Suomi on Euroopan ainoa maa, jossa hiljaisuutta pidetään hyveenä. Tauot ja hiljaiset hetket kesken puheen tulkitaan Suomessa ajatteluksi. Muualla ne herättävät hämmennystä, väittää kouluttaja ja tietokirjailija Marjut Nieminen.

Kimi Räikkönen tunnetaan Jäämiehenä - ja ainoastaan suomalaisten tapojensa vuoksi. // Kuva: EPA/FRANCK ROBICHON

Monikulttuurisesta asiakastyöstä kirjan kirjoittanut Marjut Nieminen ruotii kirjassaan, miltä suomalainen hiljainen ja taukoja rakastava puhetapa kuulostaa ja tuntuu ulkomaalaisista. Suomalainen tulkitsee tauon hetkenä ajatella. Muissa kulttuureissa tätä pidetään outona. Hiljaisia pidetään sen vuoksi jopa tyhminä.

Niemisen mukaan Suomi on Euroopan ainoa maa, jossa hiljaisuutta pidetään hyveenä.

– Meille on äärimmäisen tärkeää miettiä, mitä me sanomme. Suurin osa ulkomaalaisista on kuitenkin kiinnostunut siitä, miten se asiaa sanotaan, Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona vieraillut Nieminen toteaa.

Suomeen saapuvissa turisteissa on suuria kansallisia eroja. Myynti- ja asiakaspalvelutyössä suomalaisten tulisi Niemisen mukaan käyttää enemmän kuvailua ja kohteliaisuutta. Sanojakin suusta saisi tulla tavallista enemmän.

– Lähtisin liikkeelle paljon laveammin. Tiedustelisin, miksi he ovat tulleet Suomeen, mistä ovat kiinnostuneita ja heitteisin pari repliikkia vaikka säästä. Sitten vasta päästyään asian ytimeen, sen tuotteen esittelyyn.

Jonossa kiilaaminen on älykkyyden osoitus

Nieminen tietää, että amerikkalaisten kanssa asiakaspalvelu on hyväntuulista, nopea ja nokkelaa. Aasialaiset taas elävät ryhmäkulttuurissa, jossa asiakaspalvelijan on hyvä löytää joukosta se ryhmän henkinen johtaja.

– Ja häntä palvellaan ensisijaisesti, sillä kun ryhmänjohtaja tekee ostopäätöksen, ryhmän muut seuraavat perässä.

Jos amerikkalaisille pitää kaupassa hymyillä, niin venäläiset pärjäävät hymyttäkin. Venäjällä hymy on Niemisen mukaan säästetty ystäville.

– Jos kauppaan tulee venäläinen pariskunta ja nainen on vaateostoksella, niin miehelle pitää osoittaa erityistä huomiota. Koska mies maksaa, Marjut Nieminen sanoo.

Jonottaminenkin on paitsi luonne- myös kulttuurikysymys. Korkean hierarkian maissa johtajat eivät jonota, he etuilevat.

– Muutamissa kulttureissa taas katsotaan, että on älykkyyden ja nokkeluuden mitta, jos onnistuu ohittamaan jonon.

Lähteet: Yle Uutiset, Yle Aamu-tv