Hyppää pääsisältöön

Tiedemiehet: Robottien valtaannousu on todellinen uhka

Cambridgen yliopistossa Isossa-Britanniassa tiedemiehet ja filosofit ovat yhdistäneet voimansa Skypen kehittäjän kanssa voidakseen tutkia ihmisen olemassaololle mahdollisesti vaarallisia tekijöitä.

Robottikäsi // Kuva: PAWEL SUPERNAK / EPA

Cambridgen yliopistoon ollaan perustamassa tutkimuskeskusta (The Centre for the Study of Existential Risk), joka tutkii ihmisen olemassaolon vaarantavia tekijöitä. Tutkimuksen ja pohdinnan kohteina ovat biotekniikka, nanoteknologia, ilmaston lämpeneminen ja keinoäly. Tutkijoiden mukaan robottien valtaannousu on todellinen uhka, jota ei tulisi sivuuttaa tutkimuksessa.

- Vaikuttaa järkevältä ennustaa, että keinoäly tulee rikkomaan biologiset rajat. Mehän yritämme tiedeyhteiskunnassa jatkuvasti edistää sitä, tutkimuksen professori Huw Price sanoo.

Jokaiselle Terminaattori-elokuvat katsoneelle kauhukuvat Skynetistä ja robottien valtaannoususta ovat tuttuja. Elokuvissa Skynet-tietokoneverkko kehitettiin Yhdysvaltojen armeijan käyttöön, mutta ylivertaisen älykkäänä ihmisen luomuksena tietokoneverkko kehittyi itsetietoiseksi ja kääntyi ihmiskuntaa vastaan.

Pricen mukaan ihmiskunta saattaa löytää itsensä tietokoneiden armoilta jonakin päivänä tulevaisuudessa, joskaan ei aivan samassa mittakaavassa kuin Terminaattori-elokuvissa. Tulevaisuuden tietoverkot, tietokoneet ja robotit eivät Pricen mukaan olisi välttämättä pahansuopia, joskaan niitä ei myöskään kiinnostaisi ihmisten hyvinvointi.

Projektia käynnistämässä ovat filosofian professori Pricen lisäksi astrofysiikan professori Martin Rees, sekä Skypen perustaja Jaan Tallinn.

Lähteet: BBC News