Hyppää pääsisältöön

Thainaisen Suomessa asumisen varjopuoli: kaupungilla tultu kysymään paljonko maksaa

Joka vuosi sadat suomalaismiehet menevät naimisiin thaimaalaisten naisten kanssa. Voidaan jo puhua ilmiöstä: thainaiset ovat yleisin ulkomaalaisten puolisoiden ryhmä suomalaismiehille. Miltä nämä suhteet näyttävät thaimaalaisten naisten näkökulmasta?

thaimaa // Kuva: Iida Korhonen

Tutkija Milla Lumio haastatteli Suomessa asuvia thaimaalaisia Poliisiammattikorkeakoululle tekemäänsä tutkimusta varten. YleX Etusivun Linda tapasi Lumion.

- Suurin osa pareista oli tavannut Thaimaassa niin, että mies oli siellä työ- tai lomamatkalla, Lumio kertoo.

Lumion mukaan suurin osa naisista oli halunnutkin naimisiin länsimaisen miehen kanssa.

- Vaimokaupan sijaan puhuisin kuitenkin vaimovälityksestä. Muutamassa tapauksessa naisen ystävä tai tuttava saattoi olla jo avioitunut suomalaisen miehen kanssa ja he tutustuivat omaan mieheensä tämän kautta. Muutamat olivat vain sattumalta tavanneet ja tutustuneet.

Oliko yhteiselo sitten vastannut odotuksia?

- Naiset kertoivat paljon ystävistä ja tuttavista, joille oli sattunut kohdalle huono aviomies. Kerrottiin henkisestä väkivallasta, kiristämisestä, pelottelusta, siitä että mies hallinnoi perheen raha-asioita ja pitää sitä kautta vallassaan thaimaalaista puolisoa. Myös fyysisestä väkivallasta kerrottiin, Lumio kertoo.

- Varmaan kaikilla oli alkuvaiheessa jonkinlainen shokki kun he ovat muuttaneet Suomeen. Monet olivat tänne tullessaan kielitaidottomia, on vaikea tutustua ihmisiin, työpaikan saaminen on hankalaa.

Sen lisäksi osa naisista koki saaneensa huonoa kohtelua thaimaalaisen ulkonäkönsä takia.

- Keskellä kirkasta päivää on kaupungilla tultu kysymään että paljonko maksaa, Lumio kuvailee.

Muutama nainen nosti itse keskusteluissa aiheeksi rakkauden.

- Se ei kuitenkaan ollut haastatteluteema. Muutama nosti asian esille ja kertoi siitä avioliittonsa onnellisesta puolesta.