Hyppää pääsisältöön

Teosto ja DJ:t keskusteluun närkästystä herättäneiden ratsioiden takia

Teosto kutsuu koolle suomalaiset DJ:t keskustelemaan maksuista, joita levynpyörittäjät joutuvat maksamaan musiikkia soittaessaan.

Internet ja musiikki. // Kuva: iStockphoto

Soittamisesta koituvat maksut ovat nousseet laajasti esille, kun Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry ratsasi poliisin kanssa helsinkiläisiä ravintoloita viime perjantaina. Osassa ravintoloista jouduttiin keskeyttämään pitkäksi aikaa levyjen soittaminen tarkastusten takia. DJ:t ovat kritisoineet laajasti Gramexin toimintaa ja musiikin soittamista koskevia sääntöjä vanhanaikaisiksi.

Tekijänoikeusjärjestö Teosto kirjoittaa kutsukirjeessään, että nyt on keskusteltava alaan liittyvistä lisenssimaksuista ja tekijänoikeudellisista kysymyksistä. Se haluaa keskustelua myös pahennusta herättäneistä TTVK:n ratsioista. Teoston musiikkiratkaisujen
avainasiakkuus- ja tuotehallintapäällikkö Jani Jalonen sanoo, ettei kyseessä kuitenkaan ole irtisanoutuminen TTVK:n toiminnasta.

- Virallisesta irtiotosta ei ole kysymys. Meidän ajattelutapa on se, että asia ratkaistaan yhteistyön ja keskustelevuuden kautta. Haluamme enemmän keskustelua dj-kentän suuntaan siitä, mikä Teoston DJ-lisenssituotteessa on hyvää ja mikä huonoa sekä miten lisensiointia voidaan järkevöittää.

Miten keskustelu sitten auttaa, jos TTVK:n toimintaan ei suhtauduta kriittisesti?

- Onhan meillä ääni myös TTVK:n toiminnassa, joten osallistumme keskusteluun sielläkin suunnalla.

Teoston kirjeessä kerrotaan, että ratsioissa valvottavat lisenssit ovat osaltaan vanhentuneita sekä epäselkeitä ja eivät vastaa esimerkiksi dj-toiminnassa yleisesti käytettävää teknologiaa.

Kritiikkiä ovat viime päivinä saaneet musiikkin liittyvät maksut kuten mekanisointimaksu, joka tarkoittaa sitä, että DJ:n on maksettava korvaus jokaisesta biisistä, jonka hän siirtää fyysiseltä äänitteeltä digitaaliseksi - eli esimerkiksi tietokoneelleen. Toisaalta on ihmetelty sitä, montako toistuvaa ja erilaista maksua yhden kappaleen soittamisesta koituu, kun ravintolakin maksaa DJ:n ohella biisien soittamisesta. Pelkästään CD-levyjä ja vinyyleitä soittavien ei tarvitse maksaa lisenssimaksuja.

Viikonlopun ratsioissa sakkoja saivat ne tiskijukat, joilla ei ollut Gramexilta hankittua DJ-lisenssiä ja he soittivat kopioitua sekä tallennettua musiikkia. Äänitteiden käytöstä DJ-toiminnassa pitää maksaa tallennus- ja käyttölupa eli vuosittainen lisenssimaksu. Hinta lasketaan biisimäärän mukaan ja se on alimmillaan 208 euroa ja ylimmillään 497 euroa vuodessa. Lisätietoa täällä.