Hyppää pääsisältöön

Tästäkö lähti jääkiekon rantapalloperinne?

YleX pyrkii selvittämään, mistä jääkiekon rantapalloperinne on lähtöisin.

Jääkiekko. // Kuva: Yle / Arja Lento

SM-liigassa heitetään perinteisesti rantapalloja kaukaloon, kun joukkue putoaa kaudelta ja lähtee "kesäloman viettoon". YleX Etusivun Henkka on kysellyt monelta taholta perinteen synnystä, mutta yksiselitteistä vastausta ei ole löytynyt.

Suomen urheilukirjaston osastonjohtaja Matti Hintikka veikkaa, että rantapalloperinne olisi saanut alkunsa Saipan ja Jokereiden välisestä pudotuspelisarjasta kaudelta 1998–1999. Kyseisellä kaudella SaiPa pudotti Jokerit sarjasta. Urheilusivustolla jatkoaika.com nimimerkki Blackhawk muistelee ottelua.

- Yhdellä katsojalla oli mukanaan rantapallo, johon oli kirjoitettu kesälomantoivotukset Jokereille. Tv-kamera zoomasi rantapalloon monta kertaa matsin aikana. Pallo taisi sitten lentää jäällekin SaiPan voitettua sarjan 3-0. Seuraavana keväänä rantapalloja oli käytössä jo runsaasti, Blackhawk-nimimerkki kirjoittaa sivustolla.

Kyseinen pallo vilahtaa ruudulla alla olevassa videossa kohdassa 4'56.

Myös Urheilusanominen esimies Vesa Rantanen muistelee, että perinne olisi alkanut 1990-luvun lopulla. Rantanen pitää rantapalloperinnettä valitettavana.

- Vilpittömästi toivoisin, että joku keksisi jonkun aivan toisenlaisen tavan juhlia omien voittoa. Tapa on yksinkertaisesti tyhmä ja mauton, Rantanen kommentoi YleX:lle.

Helsingin Sanomien toimittaja Heikki Miettinen kirjoitti rantapalloista 23.3.1998. Juttu käsitteli HIFK:n 6-3 voittoa Porin Ässistä pudotuspelisarjan viimeisessä ottelussa.

- Jäälle lensi pari rantapalloa ottelun jälkeen, mutta Ässä-pelaajat puhkaisivat toisen mailoillaan. Aika ajattelematonta, sillä hiekka polttelee Yyterin rannoilla jo parin kuukauden päästä, Miettinen kirjoittaa.

Tiedätkö itse enemmän rantapallojen historiassa jääkiekossa? Kommentoi alle tai lähetä viesti/videolinkki sähköpostilla ylex.etusivu@yle.fi. Kuuntele keskustelu YleX Etusivussa 11–13.

Lähteet: YleX Etusivu, Helsingin Sanomat, jatkoaika.com