Hyppää pääsisältöön

Tästä ikävästä Whatsapp-ilmiöstä otetaan usein yhteyttä nettipoliisiin

Nuoret ottavat usein yhteyttä nettipoliisiin Whatsappissa tapahtuvan kiusaamisen takia. Omien yhteystietojen huoleton jakaminen voi johtaa puhelinnumeron vaihtamiseen.

WhatsApp // Kuva: WhatsApp

Lue myös: Nuoret hakevat Whatsappista tuntemattomien vertaistukea

Nettipoliisi Jarno Saarinen kertoo Yle Uutisille, että nuoret ottavat usein yhteyttä Whatsapp-kiusaamisen takia. Poliisin mukaan kiusaaja voi syyllistyä viestisovelluksessa esimerkiksi kunnianloukkaukseen, yksityisyyselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai laittomaan uhkaukseen.

Saarinen sanoo, että kiusaamiseen on vaikeampaa puuttua Whatsappissa kuin Facebookissa. Nuoret osaavat hänen mukaansa ottaa Facebook-keskusteluista ruutukaappauksia ja helpottaa näin todistusaineiston keräämisessä. Whatsappissa se tuntuu olevan hankalampaa.

- Joskus Facebookissa on voinut laittaa kiusaajalle itsekin viestiä, mutta Whatsappissa sellainen ei ole yhtä helppoa. Ryhmät ovat yksityisiä, eikä niiden keskusteluja pääse näkemään, Jarno Saarinen sanoo.

Saarinen ei suosittele ryhmäkeskusteluja tuntemattomien kanssa, koska se saattaa pakottaa vaihtamaan omaa puhelinnumeroa.

- Voihan se pahimmillaan johtaa siihen, että joku alkaa piinaamaan sen puhelinnumeron kautta, kun on sen saanut ensin selville. Kovin huolettomasti tuntuu, että nuoret jakavat puhelinnumeroita ja ylipäätään tietoa itsestään, Saarinen sanoo.

Whatsapp on yksi maailman suosituimmista pikaviestisovelluksista. Moni nuori kuuluu kymmeniin ryhmäkeskusteluihin, ja Whatsapp-viestejä voi päivän aikana tulla jopa tuhansia.