Hyppää pääsisältöön

Tässä ovat uudet UMK-artistit – mukana yllätysnimiä

Uuden Musiikin Kilpailussa 12 huikeaa artistia ottavat mittaa toisistaan ja taistelevat koko kisan voitosta. UMK:n voittaja pääsee itseoikeutetusti edustamaan Suomea Euroviisuissa 2013.

UMK-tuomaristo // Kuva: Tom Hakala/Anatom.fi

UMK:ssa lavalle nousevat niin Suomen huiput kuin tuoreet ja yllättävät tulokkaatkin. UMK-tuomaristossa nähdään tänä vuonna Toni Wirtanen, Redrama, Aija Puurtinen ja Tomi Saarinen.

Tässä ovat kärkitusinaan päässeet artistit:

Atlético Kumpula, Helsinki

Indieyhtye Atlético Kumpulan laulaja Kyösti Salokorpi on jo vuosia ansainnut leipänsä suomalaisen musiikin taustajoukoissa. Hänen kirjoittamiaan kappaleita ovat levyttäneet muun muassa Jenni Vartiainen, Kristiina Wheeler, Annika Eklund ja Mikael Konttinen, ja suurimmat festarit ja klubit ovat tulleet tutuksi Scandinavian Music Groupin kitaristina.

Nyt Kyösti astuu vaihteeksi itse valokeilaan, ja kappaleet ovat entistä omakohtaisempia. Bändi on koottu soittokavereista vuosien varrelta. Muusikot ovat tuttuja myös mm. Jätkäjätkistä, Pepe Deluxesta, Kuningasideasta ja Dalindéosta. Folk-painotteinen debyyttilevy Puutarhajuhlat julkaistiin toukokuussa 2012, ja single Me kuulutaan yhteen nousi viime keväänä radiohitiksi.

Biisi: Paperilyhty

Kuuntele näyte

Erikoista: Salokorven kappaleita on kuultu peräti neljästi Suomen aiemmissa euroviisukarsinnoissa. Tunnetuin on Kerkko Koskisen kanssa kirjoitettu Shanghain valot, jonka Annika Eklund esitti 2006.

Tuomariston kommentti: Bändillä hieno soundi, biisissä toimiva kertsi; Toimii vastapainona muille kisan tyylilajeille; biisin ”joulun kellot” -kohta saattaa ärsyttävyydessään kääntyä voitoksi.

Arion, Helsinki

Arionissa raskaahko soundi yhdistyy harvinaislaatuiseen sielukkuuteen: Viljami Holopaisen laulussa on jotakin todella syvää, vaikka ikää on kertynyt vasta 17 vuotta. Arionissa soittavat Viljamin lisäksi Iivo Kaipainen, Arttu Vauhkonen, Georgi ’Gege’ Velinov ja Topias Kupiainen.

Yksi kitaristi Iivo Kaipaisen esikuvista on Stratovariuksen Matias Kupiainen, joka on bändin rumpalin, Topiaksen, veli ja toimii bändin mentorina.

Biisi: Lost In The Woods

Kuuntele näyte

Erikoista: Arion voi treenata yhtä riffiä metronomin kanssa kellontarkaksi puoli tuntia.

Tuomariston kommentti: Aivan mieletön sielukkuus, homma hallussa ja soitossa oli myös groovea, ei tekoäijäilyä, hevibiisiksi todella freesin kuuloinen.

Diandra, Hyvinkää

Diandra Flores on 18-vuotias vahvaääninen laulajalahjakkuus ja Idols-voittaja Hyvinkäältä. Hän julkaisi heinäkuussa debyyttialbumin Outta My Head. Levynteon jälkeen Diandra on keikkaillut ja jatkanut yhteistyötä Beyoncen laulunopettajan ja pitkäaikaisen taustavaikuttajan David Lee Brewerin kanssa.

Diandra ilmoitti jo kolmevuotiaana vanhemmilleen haluavansa muusikoksi, eikä hänellä sen jälkeen ole muita haaveammatteja ollutkaan. Hän opiskelee muusikoksi ja soittaa sekä viulua että pianoa. Diandra kertoo olleensa aina Euroviisu-fani. Tästä syystä myös UMK houkutteli nuorta naista.

Biisi: Colliding Into You

Kuuntele näyte:

Erikoista: Diandralla on synestesia, josta johtuen hän näkee musiikin väreinä ja muotoina.

Tuomariston kommentti: Huikea laulaja, jonka ilmaisu on vaivatonta; uskottava ääni ja artisti; tällaiselle biisille löytyy aina yleisöä.

Elina Orkoneva, Hämeenlinna

Elina yhdistää musiikissaan kiinnostavasti uutta ja vanhaa. Elinan biisit ovat sielukasta nykyaikaista popmusiikkia, jonka juuret ovat kuitenkin vahvasti 50- ja 60-lukujen amerikkalaisessa pop-perinteessä. Elinan UMK-biisissä on vaikutteita jazzista ja soulista.

Lahjakas nuori nainen valmistui juuri kandidaatiksi Sibelius-Akatemiasta. 23-vuotiaalla laulajalla on runsaasti kokemusta keikkailusta erilaisten kokoonpanojen kanssa.

Musiikki on Elinalle sydämen asia - biisit syntyvät omasta elämästä. Musiikki on kokonaisvaltaisesti läsnä Elinan elämässä. Hän käsittelee kaikkia asioitaan biisiensä kautta.

Biisi: He’s Not My Man

Kuuntele näyte

Erikoista: Elina on viettänyt vuoden opiskellen rytmistä laulua Tanskan The Royal Academy Of Musicissa, Århusissa.

Tuomariston kommentti: Vanhaa ja tuoretta sekaisin, hyvä meininki ja hieno laulajatar. Hyviä taustaköörikoukkuja biisissä.

Great Wide North, Kokkola

Great Wide North on neljän kokkolalaisen veljeksen muodostama bändi. Kiviniemen veljekset Kaj, Mika, Petri ja Pasi, perustivat bändin vuonna 2009 ja helmikuussa 2012 lohkesi gospelin SM-titteli. Veljesten ikähaitari on 21-28 -vuotta ja heitä on aina yhdistänyt musiikki. Bändi on suuri paitsi soundiltaan myös lavakokemukseltaan - GWN on esiintynyt keikoillaan tuhansille ihmisille.

Biisi: Flags

Kuuntele näyte

Erikoista: Veljekset eivät ole perheensä ainokaisia, vaan he ovat peräti yhdeksänlapsisesta perheestä.

Tuomariston kommentti: On helppo uskoa siihen mitä tässä lauletaan, ei kuulosta Tukholman paikallisradiolta, vaan Amerikan Christian AOR -kanavien soittolistalta. Biisi tuo silmiin ja korviin biisoneita ja rautahepoja; bändissä ja biisissä on hyvä henki.

Iina Salin, Mikkeli

Diskoa, vintagea ja soulia uudella pop-twistillä. 27-vuotias Iina Salin on kotoisin Mikkelistä, mutta asuu Helsingissä. Iinalla on vahva musiikkitausta. Hän valmistuu jouluna musiikkipedagogiksi ja on keikkaillut paljon erilaisissa yhteyksissä Suomessa ja ulkomailla. Syksyllä 2012 Iina valitsi UMK:n Voice of Finlandin sijaan, sillä hän haluaa seuraavaksi keskittyä oman musiikin tekemiseen. Iinan vahvuuksia ovat monipuolisuus ja kyky heittäytyä. Iina laulaa myös Emma Salokoski Voices -kuorossa.

Biisi: Last Night

Kuuntele näyte

Erikoista: Iina on yksi UMOn Kyky 2012 -finalisteista.

Tuomariston kommentti: Varma ja luotettava laulaja, heti ensi sekunneista selviää, mistä Iinan biisissä on kyse.

Ilari Hämäläinen, Helsinki

Ilari on kuin Olli Herman ja Pate Mustajärvi samassa paketissa. Rokkijätkä, josta löytyy se sydämiä särkevä herkkyys. 34-vuotiaalla Ilarilla on vankka muusikkotausta. Mies soittaa muun muassa yhtyeissä Siberian Jay, Naked ja Kengurumeininki. Hän on myös laulanut muun muassa Helsingin Kaupunginteatterin Grease- , Hair- ja Miss Saigon -musikaaleissa. Ilari myös säveltää musikaaleja. Ensimmäinen bändi, joka lapsena kolahti oli Europe. Muutenkin kasarihardrock on sydäntä lähellä. UMK:ssa Ilari kokeilee rajojaan; kilpailubiisi on miehen ensimmäinen oma suomenkielinen kappale, jonka hän itse esittää.

Biisi: Sytytä mut vaan

Kuuntele näyte

Erikoista: Ilari on keikkaillut ympäri maailmaa Nakedin basistina.

Tuomariston kommentti: Halleluja! Kokonaisuus on varmalla pohjalla, alkaa heti naurattaa ilman että tulee myötähäpeän tunnetta, pilkettä silmäkulmassa ja itseluottamus kohdallaan.

Krista Siegfrids, Kaskinen

Tämä energinen nainen saa yleisön hyvälle tuulelle. Krista on ulospäin suuntautunut ja räväkkä esiintyjä, jolle musiikissa tärkeintä on hyvä fiilis. Parhaiten 27-vuotiaalle Kristalle uppoaa party-musiikki, eikä Krista sillä saralla jää esikuvistaan Lady Gagasta ja The Soundsin Maja Ivarssonista.

Krista on tuttu muun muassa Voice of Finlandista ja Komediateatteri Arenan Hou Hou -kabareesta. Krista tekee tällä hetkellä levyä Erik Nyholmin kanssa.

Biisi: Marry Me

Kuuntele näyte

Erikoista: Kristan UMK-biisi Marry me on omistettu omalle poikaystävälle ja Kristan UMK-esitys rakentuu kokonaisvaltaisen hääteeman ympärille.

Tuomariston kommentti: Mä olin myyty alusta asti, voi voittaa koko viisut, kiinnitetty huomiota yksityiskohtiin ja palaset kohdallaan, hyvällä tavalla purkkapop-Amerikkaa, parasta suomalaista Katy Perry -musaa koskaan.

Last Panda, Oulu

Last Panda on noussut kulttisuosioon pohjoisen rokkiklubeilta. Bändi tunnetaan uniikista tyylistään ja maagisista keikoistaan. Last Pandan Henry Ossian, HC Knuuti, Laze, Aapo Väinämö ja Matt kulkevat kohti suuria areenoita.

Last Panda tekee itse oman musiikkinsa ja bändi ammentaa musiikkiinsa vaikutteita rohkeasti yli genrerajojen diskon kulta-ajoista moderniin punkrockiin.

Biisi: Saturday Night Forever

Kuuntele näyte

Erikoista: Jalkapallo on lähellä rokkareiden sydäntä. Huhujen mukaan Last Pandan keikkojen kutsuvieraslistoilta löytyy aina erään Kuninkaanakin tunnetun Jarin nimi. Last Panda on YleX:n juontajan Vikin lempibändi.

Tuomaristo on mieltä: Pelottoman kuuloinen bändi. Jos näitä ei päästetä jatkoon, se voi olla tyhmin päätös ikinä. Pienet modaukset ja tässä meillä on voittaja, toimivaa pop-punkrockia.

Lucy Was Driving, Helsinki

Lucy Was Driving on neljän 34-vuotiaan helsinkiläismiehen muodostama bändi. LWD tekee parhaillaan toista albumia. Bändissä soittavat Otso Koskelo, Henri Kälvälä, Janne Koukkula ja Juho Sandman. ”Biisi kertoo atomin matkasta aina alkuräjähdyksestä ihmisen sydämeen saakka. Kaikki kun on yhtä: ihminen, tiede ja taide”, sanoo LWD. Lucy Was Driving halusi mukaan UMK:hon, koska tähtäimessä ovat isommat yleisöt ja keikkailu ulkomailla.

Biisi: Dancing All Around The Universe

Kuuntele näyte

Erikoista: Laulaja Otso Koskelo on alaa vaihtanut fysiikan tohtori, joka nykyään luonnehtii itseään musiikkialan yrittäjäksi.

Tuomariston kommentti: Biisissä nerokas säkeistö; tyylipuhdas joukkue; bändissä samaa kuin Fall Out Boyssa; Tässä on kaupallista potentiaalia ja voi toimia jopa jääkiekkomatseissa.

Mikael Saari, Lahti

Mikael Saari on 24-vuotias laulaja-lauluntekijä, joka inspiroituu englanninkielisestä indiefolkista. Hänen sielukas UMK-biisi kertoo päättyneestä parisuhteesta tavalla, jonka kaikki ovat joskus kokeneet.

Mikael opiskelee musiikkiteatteria ja hän on mukana Lahden Kaupunginteatterin Hair-musikaalissa.

Biisi: We Should Be Through

Kuuntele näyte

Erikoista: Mikael inspiroituu Lahden Vesijärven rannalla sorsia ruokkivista mummoista.

Tuomariston kommentti: Hienoa äänenhallintaa, upeaa ja koskettavaa laulua, biisin poikkeavuus muista ja teosmaisuus tekee siitä kiinnostavan, mihin herra Saari on valmis biisinsä kanssa?

Rautakoura, Helsinki

Helsinkiläinen Rautakoura on kirjaimellisesti löydetty kadulta, kun Yhdysvaltain edellinen suurlähettiläs bongasi bändin Helsingin keskustasta soittamaan läksiäisiinsä. Akustisen bändin vaikutteet tulevat Pohjois-Amerikan bluegrassista, bluesista ja roots-musiikista, jota soittavat taitavasti Juho Häme, Lauri Häme, Matti Mikkelä ja Aleksi Pyysalo. Rautakoura on julkaissut kaikkiaan viisi levyä ja tällä hetkellä työn alla on kuudes levy, joka on tarkoitus julkaista ensi vuonna.

Biisi: Ilmalaivalla

Kuuntele näyte

Erikoista: Bändi jakoi soittimet sen mukaan, että nuorin sai isoimman instrumentin, toiseksi nuorin seuraavaksi suurimman soittimen ja niin edelleen.

Tuomariston kommentti: Biisistä aistii läsnäolon ja aitouden; yhtä aikaa hilpeää ja spiritualistista meininkiä; tän pitäisi olla ensi kesänä Ruisrockin päälavalla.

UMK torstaisin klo 21.00 Yle TV2:ssa 27.12. alkaen. UMK:n spektaakkelimainen finaali Barona Areenalla 9.2.2013.

Lähteet: Yle