Loistavaa lauantaita!

Se on muuten viikonloppu tämä!
YleX Viikonloppu – Tommi ja Timppa.

Neljän jälkeen vieraaksi saapuu Elvari-"herkkukorujen" korupäällikkö Sanna Leinonen!

Kysy mitä vaan ja tuu messiin meidän kanssa YleX Pikkujouluihin!

Twitterissä kuhisee: #ylexvkl

Tämän verran kadonneen kännykän löytyminen saattaa maksaa

13.9.2012 klo 20:29 | Anni | Lähde: Kuningaskuluttaja, Yle uutiset | Kommentit (2)

Illan Kuningaskuluttajassa tutkittiin, millaisia kustannuksia hukkuneesta tavarasta saattaa kuluttajalle koitua, kun kadonnutta omaisuutta lähdetään kalastelemaan löytötavaratoimistoista. 

Karmiva hetki: kun huomaat rakkaan puhelimesi unohtuneen bussiin. Näin kävi Kuningaskuluttajassa haastatellulle helsinkiläiselle Pirkka Maksimaiselle, joka alkoi välittömästi etsiä puhelintaan erinäisistä löyötavaratoimistoista.

Löytötavaratoimistoja on Etelä-Suomessa kuitenkin useita, eikä edes Etelä-Suomen aluehallintovirastossa tarkkaan tiedetä, kuinka monta toimistoa alueella on.

Timo Korhonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta heittää veikkauksen, että alueelle on myönnety 20-30 toimilupaa löytötavarapalveluille.

- Mä soittelin kahteen tai kolmeen eri löytötavarapalveluun ja poliisiasemalle, Pirkka Maksimainen kertoo Kuningaskuluttajassa.

Soittokierroskaan ei ole aivan ilmainen, sillä yksityisten löytötavarapalveluiden numerot ovat usein maksullisia palvelunumeroita, jotka saattavat maksaa jopa kaksi euroa minuutilta.

Maksimainen kertoo ohjelmassa myös täyttäneensä netissä erään löytötavarapalvelun kaavakkeen ilmoittaakseen kadonneesta älypuhelimestaan. Tuon kaavakkeen saatuaan löytötavarapalvelu sitoutuu etsimään kadonneeksi ilmoitettua omaisuutta löytötavaroiden joukosta kahden viikon ajan. Kaavakkeen täyttäminenkin maksaa.

- Palvelu ei ole ilmainen, vaan maksaa viisi euroa, kun sinne kirjautuu pankkitunnuksilla, kertoo ohjelmassa haastateltu Pirkka Maksimainen.

Lopulta Maksimainen löysi puhelimensa. Bussiyhtiö oli toimittanut sen Suomen suurimpaan löytötavaratoimistoon, Suomen Löytötavarapalveluun. Siellä Maksimainen joutui pulittamaan 29 euroa saadakseen lunastettua puhelimensa itselleen.

- Mun mielestä näistä tulee sellanen rahastuksen maku, Maksimainen sanoo.

Yksityisten löytötavaratoimistojen hinnoittelua säätelevät löytötavaralaki ja -asetus, joiden mukaan kadonneen tavaran lunastusmaksu perustuu tavaran säilytyskustannuksiin, jotka voi periä esineen arvon perusteella. Korvaus on viisi prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin maksimissaan 17 euroa.

Katso Kuningaskuluttaja alla olevasta linkistä!

Asiasanat: löytötavara

Kommentointi

Kommentit (2)

Tyttärelläni katosi iphone ja paikkakin tiedettiin mistä etsiä. 5 min päästä menimme paikkkaan mistä lähdimme eikä puhelinta löytynyt...syntyi paniikki tilanne . olin sulkemassa puhelinta jne...soitin kyseiseen puhelimeen hälytti eikä vastausta. No puhelinhan oli äänettömällä joten jatkoin soitttamista uudelleen ja uudelleen...kunnes vastasi mies ja kertoi löytäneensä puhelimen paikasta mistä olimme poistuneet hetki sitten. olin iki onnelinen että rehellinen löytäjä vastasi puhelimeen ja sovittiin paikka missä tavattaisiin ja niin saimmme puhelimen takaisin ja minä maksoin löytäjälle 20e sillä jo puhelimen uudellenn avaus maksaa enemmän.kiitos vielä jälleen kerran löytäjälle.

>onnellinen äiti 12.03.2014, 21:42

Jos lakia ei ole muutettu, on löytäjän osuus 10% tavaran arvosta, kuka sen sitten määritteleekin. Monikohan älyää kysellä oman osuutensa perään toimittaessaan paikkaan jossa sen lunastaminen maksaa...

>Migotsi 13.09.2012, 23:01
Muualla Yle.fi:ssä