Hyppää pääsisältöön

Tämän takia mysteeripäivitykset ärsyttävät Facebookissa

YleX selvittää, mikä suomalaisia sosiaalisen median käyttäjiä ärsyttää eniten kanssasomettajien käytöksessä.

Facebookin selailua puhelimella // Kuva: EPA / Luong Thai Linh

Salamyhkäiset ja mysteeriset tilapäivitykset ovat tuttu ilmiö Facebookin uutisvirrassa ja ne kuohuttavat tunteita myös YleX:n Mikä sosiaalisessa mediassa ärsyttää? Äänestä ja kommentoi!. Tyypillisesti epämääräisen päivityksen taustalla on huomionkipeys.

- Se on usein sympatian tai huomion hakemista. Käyttäjä ikään kuin jää odottamaan sitä, että joku kysyy, mikä on hätänä. Varsinkin ei niin läheisille ystäville se voi näyttäytyä ärsyttävänä, summaa sosiaalisen median toimisto Dinglen toimitusjohtaja Juho Jokinen.

Myös onnellisuuspäivitys voi suututtaa samalla tavalla, mikäli tilasta ei käy ilmi, mistä päivittäjä riemuitsee julkisesti. Suurimmaksi ongelmaksi sosiaalisen median asiantuntija nostaa mysteeripäivityksen luonteen.

- Se antaa ymmärtää, mutta ei ymmärrä antaa. Tiedon rajallisuus ärsyttää. Mysteeripäivitys ei palvele juorun tarvetta, mikä vastaanottajalla on, Jokinen sanoo.

Rasittava mysteeripäivitys Facebookissa. // Kuva: Timo "Timppa" Launonen

Hyvä ohjenuora Facebook-tilapäivityksen tekemiseen on se, että lukija tulee palkita tiedolla. Jokinen kehottaa pitämään mölyt mahassa, jos tilapäivitys on ulkopuolisen silmissä kryptinen.

- Ohjeeni olisi jättää sanomatta kokonaan, jos ei voi puhua asiasta. Kannattaa panostaa siihen hetkeen, kun pystyy puhumaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Silloin voi lisätä tekstin lisäksi vaikka kuvan tai videon.

Saavatko mysteeripäivitykset sinut repimään hiukset päästäsi? Ärsyynnytkö muuten sosiaalisessa mediassa helposti? Mikä sosiaalisessa mediassa ärsyttää? Äänestä ja kommentoi!