Hyppää pääsisältöön

Tämä mies opetti Cheekille, miten hitti tehdään

Oletko tullut ajatelleeksi, että kuuntelet saman miehen ääntä niin Cheekin, Brädin, Tuomas Kauhasen kuin Elastisenkin levyillä. Tuo ääni kuuluu suomi- soulin ja oikeastaan suomi-räpinkin kummisedälle, Sami Saarelle. Hän opetti myös Cheekille, miten hittejä tehdään.

Sami Saari

Sami Saari, 52, on osa sitä kotimaista rap-possea, jonka kappaleet soivat radioissa ja levyt myyvät vähintään kultaa. Näin ei ole aina ollut.

- Vuonna 2007 Lahdessa asuva räppäri soitti mulle ja esittäytyi Jare Tiihoseksi. Hän sanoi tekevänsä biisejä, ja nyt pitäisi tehdä hitti. Siihen tarvittaisiin joku laulamaan kertosäkeistöt, Saari muistelee YleX:lle.

Tuohon aikaan Sami Saari oli suurempi tähti kuin ensi viikolla täpötäydellä stadionilla esiintyvä Cheek. Soulmies piti räppärin ehdotusta mielenkiintoisena ja halusi auttaa.

- Ajattelen musiikkia yhteisenä asiana. Mua on aina kiinnostanut hip hop ja se, mihin suomiräppi menee. Sehän oli aallonpohjassa silloin. Kukaan ei halunnut kuulla rap-musiikkia ja se oli oikeastaan vitsi, Saari sanoo.

Laulaja näki räpin ahdingon kauaskantoisemmin kuin monet muut.

- Olen aina ajatellut, että autan miestä mäessä. Sitten kun itsellä on se mäkipaikka ja pitäisi kivuta ylös, niin sieltä tulee apua varsinkin näissä räppipiireissä.

Tuon puhelun jälkeen Saari alkoi omien sanojensa mukaan "ravaamaan" Lahdessa. Yhteistyön hedelmänä kaksikko levytti kappaleen, Sun täytyy, johon kuvattiin myös musiikkivideo.

- Siitä tulikin jonkinmoinen hitti, ja Jare muutti Helsinkiin, Saari sanoo.

Palvelus palveluksesta

Suomessa raha ei liiku artistilta toiselle fiittejä tehdessä toisin kuin Yhdysvalloissa.

- Jos fiittaa jossain kappaleessa, niin se tyyppi jää sulle velkaa, Saari sanoo.

Velkaa on tähän mennessä jäänyt lähestulkoon koko suomiräpin eturivi. Vuoden 2007 jälkeen Saari on vieraillut muun muassa Elastisen, Brädin, Tuomas Kauhasen Näkökulma-yhtyeen levyillä – sekä viidellä peräkkäisellä Cheekin pitkäsoitolla.

Ensimmäisen yhteiskiertueen Sami Saari teki Cheekin ja Brädin Lapissa viisi vuotta sitten. Saaren mukaan tuvat olivat täynnä jo tuolloin.

- Räppärit tekevät paljon töitä. He menevät itse hakemaan palkintonsa. Minun sukupolveni odotteli treenikämpällä, että joku tulisi hakemaan. Jare tekee joka vuosi lähes 200 keikkaa ja julkaisee jatkuvasti uutta musiikkia. Tässä on tulos, Saari sanoo.

Soulmies Rähisee

Aiemmin muun muassa Sony Musicille ja Jiffel Musicille levyttänyt Saari on viime keväästä asti ollut osa Rähinä Recordsin artistikatrasta.

Toukokuussa ilmestyi ensimmäinen Rähinän julkaisema sinkku Unelmien luo, jolla vierailee myös levy-yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Laiho, eli tuttavallisemmin Elastinen.

- Levy tulee ensi vuonna. Tehdään asioita biisi kerrallaan, yhdistän soulia ja hip hopia. Tulevilla biiseillä tullaan siis kuulemaan räpäytystä. Haluan tehdä aina sellaista musiikkia, mitä mun mielestä ei ole tehty aikaisemmin, Saari sanoo.

Suomisoulin pioneerin mielestä suomiräpissä eletään nyt mielenkiintoista aikaa.

- Tällä hetkellä hip hopia myydään varmaan kaikkein eniten. Se on suosituinta musaa. Pitää veljeillä parhaimpien kanssa. Totta kai mäkin hyödyn siitä, ja kundit ovat myös hyötyneet musta aikanaan.

Saareen on tarttunut myös räppäreiden bodaus-intoilu. Soulmies kertoo käyvänsä kolme kertaa viikossa Töölö Gymillä –samalla helsinkiläissalilla kuin kollegansa Cheek.

"Vanhaa koiraakin jännittää, kun astutaan Olympiastadionille"

Sami Saari on myös yksi Cheekin stadikkakeikan odotetuista vieraista. Soulmies arvostaa tilaisuutta, joka saa kokeneenkin muusikon lahkeen lepattamaan.

- Tämä on huikea juttu. Jäähallikeikka oli jo iso juttu. Olen otettu siitä, että saan olla mukana. Treenejä on vielä, vedetään _Kyyneleet-_kappale ja noin. Ne kappaleet ovat Jaren vakio-ohjelmistossa. Olen siellä vain koristamassa juttua. Vanhaa koiraakin jännittää, kun astutaan Olympiastadionille.

Atlantin takana tehtävät rahakkaat biisisopimukset Suomessa oravannahkakauppaa

Lähteet: YleX