Hyppää pääsisältöön

Suunnitteilla vastaisku jengiväkivallalle – mukana useita suomalaistähtiä

Näyttelijä Eppu Pastinen on Väkivallankumous-tapahtuman alullepanija. Hän on saanut tapahtumaan mukaan useita kotimaisia tähtiä.

Eppu Pastinen Elokuu-elokuvassa.

Näyttelijä Eppu Pastisen järjestämää Väkivallankumousta mainostetaan rakkauden pesäpallo-otteluna, joka järjestetään 26. lokakuuta Helsingissä. Pastisen tarkoitus on puuttua viime päivinä Helsingin nuorisotoimenjohtaja väkivalta-keskustelusta: Rasismi lannistaa nuoretrauhanomaisin keinoin hyväntekeväisyystapahtuman avulla. 

- Vastaanotto on ollut tosi positiivista ja kannustavaa. Idea lähti siitä, kun mulle tuli uutisten perusteella sellainen olo, että jotain pitäisi tehdä. Tyypit ovat käyttäneet muun muassa pesäpallomailoja apuvälineinä väkivallan tekemisessä. Nyt haluamme käyttää niitä mailoja siihen, mihin ne on tarkoitettu eli joukkueurheiluun, Pastinen kommentoi YleX:lle.

Pastisen perustamaan Facebook-ryhmään on liittynyt jo yli 160 ihmistä, joista moni on julkisuudesta tuttuja. Mukana ovat muun muassa Anu Sinisalo, Sanni, Cristal Snow, Minka ja Iina Kuustonen, Yasmine Yamajako, Pete Parkkonen, Sebastian Rejman, Roope Salminen, Archie Cruz, Krista Kosonen ja Riku Nieminen.

- Laaja kiinnostus johtuu varmaan siitä, että kovat ääripäät synnyttävät yhtä vahvan toisen ääripään. Mitään tuollaista ei pitäisi ikinä tapahtua. Ihmiset haluavat vaikuttaa ja näyttää, mitä mieltä ovat.

Pastinen uskoo, että jengiväkivallan taustalla on nuorten paha olo ja halu kuulua johonkin porukkaan.

- Mun ensimmäinen reaktio oli se, että mitään tällaista ei saisi tapahtua. Toinen ajatus on se, että ehkä näillä aiheuttajilla on todella huonosti asiat ja hätä on myös sillä puolella. Kyllä mä ymmärrän sen, että nuorena on tosi tärkeää kuulua johonkin. Nyt näyttää siltä, että osa nuorista on keksinyt äärimmäisen vaarallisen keinon kuulua johonkin ihan vaan siitä tarpeesta, että ihmiselle on luontevaa olla osa porukkaa.

Pastinen toivoo, että ihmiset välittäisivät muistakin kuin niistä kaikkein lähimmistään. Hänen mielestään väkivaltaan pitää puuttua, vaikkei uhria tuntisikaan.

- Meillä on vastuu toisistamme. Jos olisin itse kusisessa tilanteessa kadulla, toivoisin, että joku ulkopuolinen tulisi väliin.

Pastinen ei pelkää, että jengiläiset ottaisivat hänet silmätikuksi Väkivallankumous-tapahtuman takia.

- En voi sanoa pelkääväni tässä vaiheessa henkilökohtaista hyökkäystä. Ehdottomasti toivotan myös jengiläiset mukaan pelaamaan, ja he saavat ottaa omat pesäpallomailansa mukaan. Ties vaikka saisimme heillekin oman joukkueen perustettua turnaukseen. Se olisi ideaali tilanne.

Pastinen haluaa korostaa myös sitä, ettei kyseessä ole missään nimessä rasistinen tapahtuma.

- Haluamme maahanmuuttajajärjestöt mukaan tähän juttuun. Tarkoitus olisi pohtia, miten voisimme ennaltaehkäistä näitä asioita ja missä todelliset syyt nuorten pahoinvointiin ovat.

Lue myös:

Helsingin nuorisotoimenjohtaja väkivalta-keskustelusta: Rasismi lannistaa nuoret

Lähteet: YleX