Hyppää pääsisältöön

Suomen ensimmäisen kissakahvilan perustaja: Kissoilla ei asiaa keittiön puolelle

Idea Suomen ensimmäisestä kissakahvilasta lähti liikkeelle Facebook-linkistä. Eläimet saavat olla ravintolatiloissa, mutta keittiöpuuhat jäävät niiltä näkemättä.

Tampereen kissakahvila Purnauskisin perustajat Markus ja Tiina Aaltonen. // Kuva: YleX / JP Panttila

Tampereella vietetään Suomen ensimmäisen kissakahvilan avajaisia lokakuussa. Purnauskis-nimisen kahvilan avaava Tiina Aaltonen sanoo, että idea kahvilaan sai kipinän huhtikuussa, kun hänen miehensä vinkkasi ulkomaisesta esimerkistä.

– Sain häneltä huhtikuussa puoliläpällä Facebookiin linkin lontoolaisesta kissakahvilasta ja minähän innostuin heti, Tiina sanoo.

Muutamassa kuukaudessa pariskunta on selvittänyt viranomaisilta säännöt, joiden puitteissa kissakahvilaa saa Suomessa pyörittää. Vaikeinta oli aluksi löytää henkilö, joka tietää, mitkä säännöt uutta idea koskevat.

– Ensiksi täytyi ottaa selvää, että keneltä täytyy ottaa selvää, Tiina sanoo.

– Pari päivää siinä kesti ennen kuin sain kiinni oikean ihmisen, joka kertoi, että tällainen on mahdollista.

Uusien kahvilayrittäjien onneksi laki oli muuttunut vuonna 2012 siten, että eläinten sallitaan olla samassa ravintolatilassa, missä tarjoillaan ruokaa.

Reilun 80 neliöisen Purnauskis-kahvilan keittiöön ne eivät kuitenkaan saa mennä, vaikka siellä olisikin mielenkiintoista seurattavaa karvapalloille.

– Kissat eivät tosiaan saa tulla keittiöön. Se varmistetaan sillä, että välissä on kaksi eri ovea.

Suomen ensimmäisen kissakahvilan perustaja sanoo, että paperisota uuden idean takia ei ole ollut ylitsepääsemättömän vaikeaa.

– Tottakai viranomaisetkin koko ajan miettivät, että mille linjalle lähtevät. Kun tämä on tosiaan ensimmäinen Suomessa, niin uutta tämä on myös heille, hän sanoo.

Kissat kahvilaan tulevat yhteistyökumppani kissojen suojeluyhdistys Kisu ry:ltä. Kahvilaan pääsevät seurallisimmat kissat, jotka tulevat toimeen toisten kissojen ja ihmisten kanssa.

Lähteet: YleX Viikonloppu