Hyppää pääsisältöön

Suomalaistoimittaja jäljitti kympin maksaneen t-paidan tehtaan – tuntipalkka 20 senttiä

YleX Etusivun vieraana kävi ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski, joka jäljitti kirjassaan Narrien laiva Seppälästä kympillä ostamansa paidan valmistaneen tehtaan.

Heikki Aittokoski Etusivun Even ja Jukan vieraana kertomassa "Narrien laiva" -kirjastaan

Ulkomaantoimittaja Heikki Aittokosken uutuuskirja Narrien laiva luotaa äärimmäisen köyhyyden ja ultimaattisen rikkauden erottamaa maapalloa. Kirjassa Aittokoski muun muassa osti 10 eurolla t-paidan Seppälästä ja päätti jäljittää, missä paita on tehty. Aittokoski löysi tehtaan Bangladeshista, jossa tekstiilityöläisen tuntipalkka on 20 senttiä tunnissa.

- Sellaisilla roposilla kukaan suomalainen ei suostuisi yhtään mihinkään. Mutta tekstiilityöläisille siellä se on merkittävä raha, Aittokoski toteaa YleX Etusivun haastattelussa.

Hikipajoissa valmistetun kympin t-paidan ostaminen Suomessa on Aittokosken mukaan toisaalta epäeettistä – toisaalta taas ei.

- Se ei ole eettistä, koska työntekijät Bangladeshissa työskentelevät täysin sietämättömissä oloissa, monia sorretaan ja työpäivät ovat näännyttävän pitkiä. Toisaalta tekstiiliteollisuus on antanut siellä töitä neljälle miljoonalle naiselle, ja palkat ovat heidän elämänsä ja itsenäisyytensä kannalta merkittäviä. Jos vaateteollisuus kehittyy Bangladeshissa hyvään suuntaan, se luo heille toivoa, Aittokoski huomauttaa.

Bangladeshilaisten tekstiilityöntekijöiden surkeista oloista Aittokoski ei kuitenkaan lähde syyttämään halpojen hintojen perässä juoksevia kuluttajia.

- Kaikkien kansainvälisten vaatejättien moraalisena velvollisuutena on yhteistuumin ryhtyä maksamaan enemmän palkkaa. Syy ei voi olla kuluttajien. Vastuussa ovat ensisijaisesti bangladeshilaiset poliitikot ja tehtaiden omistajat, jotka ovat pahimpia riistäjiä. Vastuussa ovat myös vaatefirmat, mukaan lukien suomalaiset. Heidän velvollisuutensa on pitää huolta, että asiat ovat oikealla tolalla, ei kuluttajien.

Lähteet: YleX Etusivu