Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset kunnioittavat ruokaa – roskikseen heitetty määrä huomattavan pieni

Suomalainen kotitalous heittää ruokaa roskiin yli 50 kiloa vähemmän kuin tavallinen EU:n alueella asuva perhe. Silti hävikkiä voitaisiin vielä pienentää.

Ruokaa // Kuva: Comstock / BananaStock Ltd

Suomalaiset heittävät vuosittain yhtä kotitaloutta kohden noin 23 kiloa ruokaa roskikseen. EU:n keskiarvo kotitalouskohtaisessa ruokahävikissä on peräti 76 kiloa, Yle Uutiset kertoo.

- Siitä ei ole niin kauhean pitkä aika kun meillä on ollut puutetta ruoasta. Ruokaa kunnioitetaan ja arvostetaan, eikä sitä laiteta roskiin, Maa- ja metsätalousministeriön elintarvikeylitarkastaja Minna Huttunen kertoo.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri muistuttaa, että kun ruuan parasta ennen -päiväys on ylittynyt, voi ruoka olla yhä syömäkelpoista. Tässä suomalaisilla on vielä parannettavaa.

- Ruoan hinta ei tänä päivänä ole useimmille ihmisille hirvittävän korkea. Jos päiväys tulee vastaan, niin sitten vaan hankitaan uutta, jotta se olisi vielä parempaa, Katajajuuri sanoo.

Parasta ennen -merkintä kertoo ajankohdan, mihin asti tuote oikein säilytettynä kattaa valmistajan sille asettamat laatukriteerit. Sitä ei tule sekoittaa viimeiseen käyttöpäivään, joka on normaalisti säilytetylle ruoalle ehdoton takaraja.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luodon mukaan parhaillaan on käynnissä selvitystyö siitä, voitaisiinko valmistajien ruualle antamasta parasta ennen -päiväyksistä joustaa kauppojen toimesta nykyistä enemmän.

- Tietysti kaikessa täytyy olla lähtökohtana elintarviketurvallisuus, joka on kuluttajille todella tärkeä, Luoto sanoo.

Lue myös:

Kaupat liioittelevat dyykkaamisesta aiheutuvia haittoja

MTT:n tutkimuspäällikkö: Pyrin käyttämään elintarvikkeet paremmin hyödyksi

Lähteet: Yle Uutiset