Hyppää pääsisältöön

Suomalaisen simppelin älypuhelinsovelluksen tarkoitus: ihmishenkien pelastaminen

Monimutkaisiin älypuhelinsovelluksiin kyllästynyt Pasi Töytäri keksi sovelluksen, joka pelastaa ihmishenkiä. Sovellus tulee pian viranomaisten käyttöön Virossa.

Hätäkeskuksen ruudulle tulee sovelluksen kautta tiedot onnettomuudesta. // Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Pasi Töytäri esittelee hiljattain kehittelemäänsä älypuhelinsovellusta innoissaan. Sen ajatuksena on pelastaa ihmishenkiä GPS-paikannuksen avulla esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa, Yle Uutiset kertoo.

- Hätäkeskuksen ruudulle tulee näkyviin tieto, missä onnettomuus on tapahtunut, osallisen nimi, ikä, puhelinnumero ja sijainti noin 10–100 metrin tarkkuudella. Asetuksista on hyvä täyttää ennakkoon pituus, paino, nimi, kuva, veriryhmä ja muita ennakkotietoja sairaalalle, Töytäri kertoo.

Onnettomuuspaikalle ensimmäisenä saapuva voi Töytärin mukaan antaa sovelluksen kautta hätäkeskukselle paljon tarkempaa tietoa kuin soittamalla.

- Jos kaksi rekkaa ovat törmänneet toisiinsa, otetaan tilanteesta kuva. Se kertoo ammattilaiselle paljon enemmän kuin puhelu, jossa kerrotaan missä ollaan ja että autot ovat törmänneet.

Suomi on hidas

Kotkalainen Töytäri kehitti 112 apps -sovelluksen samalle rungolle, jolla toimii jo hänen kymmenkunta muuta sovellustaan. Töytäri on päässyt pilotoimaan sovelluksiaan maailmalle yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa. Kiinnostus on herännyt Virossa, Espanjassa ja Britanniassa.

- Hengenpelastukseen tarkoitettua 112 appsia ollaan ottamassa käyttöön Tallinnassa, Töytäri sanoo.

Islannissa viranomaisilla on käytössä samantyyppinen sovellus. Se lähettää hätäkeskukselle sijainnin tekstiviestinä, mutta ei muita tietoja. Töytäri on esitellyt keksintöään myös Suomen viranomaisille.

- Kaikki ovat olleet innoissaan, vastaan haraa vain hidas valtio ja paperisota. Toivomme, että valtio näyttäisi meille vihreää valoa tässä.

Aasian puolella yrityksen tuotteista on kiinnostuttu Singaporessa ja Dubaissa. Yritys aikoo jakaa sovelluksia ilmaiseksi, mutta lisäversiosta pyydetään muutaman euron maksu.

- Jos se saa 30 000 käyttäjää kuukausitasolla, ei tarvitse huolehtia enää raha-asioista. Yrityksen arvo on avaruuksissa, jos ja kun tämä saa viisi miljardia käyttäjää, Töytäri kertoo.

Lähteet: Yle Uutiset