Hyppää pääsisältöön

Suomalainen Mielipidevanki: Pohjois-Korea on mukava paikka ja Kim Jong-il pätevä valtiomies

Suomi-Korea -seuran puheenjohtaja Antti Siika-aho puolustaa Pohjois-Koreaa ja Kim Jong-iliä viime vuonna lähetetyssä haastattelussa.

Pohjois-Korean vaakuna mustalla pohjalla

Viime vuonna YleX:llä kuultiin Mielipidevanki-nimistä sarjaa, jossa haastateltiin värikkäitä mielipiteitä omaavia henkilöitä. Yksi ohjelmasarjan tähdistä oli Suomi-Korea -seuran nuori puheenjohtaja Antti Siika-aho. Haastattelussa Siika-aho kertoi käyneensä maassa lukuisia kertoja ja lähettävänsä ”Rakkalle Johtajalle” tervehdyksiä vuosittain.

- Se kuva mikä ihmisillä on Koreasta nimenomaan kansainvälisen median kautta ei ole se viimeinen totuus. Paikan päällä käyneenä voin kertoa, että Pohjois-Korealaiset elävät normaalia elämää eivätkä elä Absurdistanissa. Kokonaista maata ei voi valjastaa näyttelyteatteriksi yhdelle ihmiselle. Itselläni oli mahdollisuus käydä noin 15 kaupungissa ja kylässä siten ettei käyntejä ollut suunniteltu ennakkoon. Maassa ei ole suurta ristiriitaa sen välillä mitä turisteille näytetään ja mitä ei näytetä.

Siika-ahon mielestä suuri osa Pohjois-Korean vastaisesta uutisoinnista onkin urbaania legendaa, valehtelua ja propagandaa. Hän ei myöskään usko tarinoita eristysleireistä, jonne heitetään invalidit ja epäkelvot.

- En usko tuota. Tällaiset jutut ovat täyttä paskaa. Suomessahan suuri osa Pohjois-Koreaa koskevasta uutisoinnista tulee ulkomailta suurten mediatoimistojen kautta ja suurin osa ei välttämättä ole puolueettomia juttuja. Niiden alkuperäinen lähde on joku valtio, jolla on huonot suhteet Pohjois-Koreaan, kuten esimerkiksi Yhdysvallat.[..] En yhdy siihen, että ihmiset olisivat aivopestyjä tai eläisivät jossain Absurdistanissa tai utopiassa.

Tieto maata vuodesta 1994 johtaneen Kim Jong-ilin kuolemasta tuli tänään. Haastattelun aikana mies kuitenkin oli vielä elossa ja puheenjohtajalla oli sanansa sanottavana tämän johtamistyylistä.

- Veikkaan, että kuva Kim Jong-ilistä sekopäänä on aika kaukaa haettu. Jos katsotaan Kim Jong-ilin työtä, mitä hän on Koreassa tehnyt ja miten hän on saanut pidettyä Pohjois-Korean itsenäisenä ja riippumattomana siitä huolimatta miten Yhdysvallat kiristää painostustaan koko ajan - mun mielestä se on melko valtion päämiesmäistä toimintaa. Ja ainakin Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson Kim Jong-ilin muutama vuosi sitten tavatessaan kutsui häntä hyvin viisaaksi ja maailman asioista tietäväksi Johtajaksi.

Toimittajamme Samppa Korhonen nosti haastattelussa esille kastijärjestelmän, joka saattaa estää tavallisten kansalaisten opiskelun ja jopa pääkaupungissa asumisen, mutta Siika-ahon mielestä koko idea on tuulesta temmattu.

- Pohjois-Korealaisilla on henkisesti aika pitkälti iloinen elämä. Heillä on ollut aineellisesti ongelmia 90-luvulta lähtien, mutta silti Koreassa on kaikki perus-hyvinvointipalvelut ja ihmisillä on mahdollisuus kehittää itseään ja omia kykyjään eteenpäin. En usko tuota väitettä. Koko puhe jostain kastijärjestelmästä … en minä ainakaan ole nähnyt, enkä tiedä ketään muutakaan joka olisi nähnyt mitään kastijärjestelmää. Totta kai puolueen jäsenet ja se sama eliitti mikä on muissakin maissa voi vähän paremmin kuin muut.

Kuuntele haastattelun tiivistetty versio suoraan alta tai täältä.

Lähteet: YleX