Hyppää pääsisältöön

Suomalainen ei pelkää tietovuotoja

Tänään on kulunut vuosi ensimmäisestä Edward Snowdenin paljastamasta Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:n verkkourkinnasta.

Internet // Kuva: iStockphoto

Tasan vuosi sitten brittiläinen sanomalehti The Guardian järisytti maailmaa julkaisemalla ensimmäinen artikkelin perustuen Edward Snowdenin paljastuksiin Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:n harjoittamista verkkourkinnoista. Vuoden aikana toistaan hurjemmat paljastukset ovat seuranneet toisiaan. Yhdysvaltoja syytetään muun muassa Saksan liittokansleri Andrea Merkelin puhelimen salakuuntelusta.

YleX Etusivussa vierailleiden tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan suomalaiset eivät ole huolissaan omien tietojensa urkinnasta.

- Odotin, että ihmiset tulisivat varovaisemmiksi, mutta vuoden aikana ei kuitenkaan ole tapahtunut juuri mitään. Riskit kyllä ymmärretään, mutta ihmiset eivät vaan välitä, Järvinen kertoo.

Järvisen mukaan vaadittaisiin jotain konkreettista, jotta suomalaiset valveutuisivat. Tällaisia voisivat olla pankkitilien saldon ja sairauskertomusten vuotaminen julkisiksi. Tällöin suomalaiset joutuisivat kokemaan, mitä tietovuodosta voi todella seurata.

- Suomalaisen ihmisen elämässä olennaista on myös Googlen tietoturvan pitäminen, sillä esimerkiksi Googlella on hallussa paljon tietoa yksittäisestä ihmisestä, Aaltola sanoo.

Yhdysvalloille Snowdenin tietovuoto on käynyt kalliiksi. Yhdysvalloilla on eniten liittolaisia maailman maista, ja tietovuotojen vuoksi maan luotettavuus on kärsinyt.

- Paljastusten vuoksi Yhdysvallat menettivät esimerkiksi hävittäjäkaupat Brasilian kanssa. Parhaillaan amerikkalaiset IT-yritykset menettävät kauppoja sen vuoksi, etteivät ihmiset uskalla ostaa niistä mitään, Järvinen sanoo.

Kuuntele koko haastattelu alta.