Hyppää pääsisältöön

Suomalainen dubstep-biisi villitsee YouTubessa - jo miljoona katsojaa

Tästä huolimatta maamme kuumimman dubstep-nimen viitta ei istu 501:n niskaan. Hän ei suostu siihen.

501

Headrush-biisistä on syntynyt 501:lle pieni kansainvälinen hitti. Pari viikkoa sitten julkaistua biisiä on kuunneltu YouTube-laskureiden mukaan 963 577 kertaa. Myös artistin toinen biisi, Black & Blue, lähestyy miljoonaa klikkauskertaa. Selvitimme hittipotentiaalia huokuvan biisin taustat ja kysyimme muutaman muunkin kysymyksen 501:n nimen takaa löytyvältä Jussi Leväsalmelta. Kuka ihme on Headrush -biisin kaunisääninen feattaaja Belle Humble?

- Hän on erittäin lahjakas lontoolaislaulaja, joka on tehnyt paljon omaa materiaalia ja kirjoittanut biisejä myös muille. Yksi niistä elektronisen tanssimusiikin laulajista, joita mä arvostan ihan suunnattomasti ihan sen takia, että hänen äänensä nappaa otteeseensa ja pakottaa kuuntelemaan biisit loppuun.

- Headrush oli alunperin instrumentaali-biisi. Sitten ruvettiin levymerkin kanssa miettimään sen julkaisua ja todettiin, että tähän pitää saada laulaja. Bellen nimi tuli esille, koska hän on tehnyt hommia Never Say Die Recordsille aikaisemminkin. Hän lähti mielellään remmiin.

Teetkö jotain Belle Humblen kanssa vielä uudestaan?

- Kyllä me ollaan puhuttu siitä, mutta nämä vie aikansa. Toisaalta, parasta jälkeä tulee yleensä silloin, kun asiat tekee luonnollista reittiä eikä suunnittele liikaa.

Allekirjoitatko väitteen, että olet tämän hetken kuumin suomalainen dubstep-nimi?

- En missään nimessä. Se, mitä netissä näkyy on yksi asia, mutta Suomessa tehdään tosi paljon hyvää ja erilaista dubstep-musaa. Syvempää ja myös kaupallista kamaa. Mun mielestä tuollaiset statementit, että mikä on suosituinta tai kuuminta, niin...en halua ottaa hirveesti kantaa. Tekijöitä on monia ja paljon laatua - se on tärkein juttu.

501 on vääntänyt musiikkia varhaisteini-iästä asti. Ensimmäisenä käteen tarttui kitara ja kovalla treenaamisella hänen tavoitteensa oli tulla jazz-kitaristiksi. Instrumenttitausta näkyy hänen biisinteossaan.

- Mitä enemmän olen tehnyt yhteistyötä muiden artistien kanssa, niin olen huomannut, että niiden tavat rakentaa kappale on ihan toisenlaiset. Ne lähtee ehkä enemmän liikkeelle looppipohjalta. Mulla pitää olla jokin tarina taustalla, että voin kirjottaa biisin. Sen pitää olla sellainen, että sen voi soittaa akustisella kitaralla jossain meren rannalla tai leirinuotiolla ja silti idea välittyisi siitä. Erot lähestymistavoissa ovat tietenkin vain hyvä asia.

Dubstepin superstara, Skrillex, lyöttäytyi raskaan kitarabändin kanssa yhteen tehdessään Kornin kanssa yhteistyötä Narcissistic Cannibal -biisillä. 501:lle kysymys unelmayhteistyöstä tuottaa mietintätauon.

- Vaikea kysymys...haluaisin tehdä sellaisten laulajien kanssa, joissa on jotain uniikkia. Esimerkiksi Imogen Heapin kanssa olisi todella upeata tehdä jotain eklektisempää.

501 on tehnyt isompaa klubikeikkaa muun muassa Belgiassa ja Briteissä. Onko hänellä suunnitelmia oleskella pidempäänkin ulkomailla?

- Teen enemmän tällaisia one-off-tyylisiä -juttuja sen takia, että aikaisemmin olen tehnyt useampia peräkkäisiä viikonloppukeikkoja ja se on loppujen lopuksi aika uuvuttavaa. Musta tuntuu, että mulla säilyy hauskuus tekemisessä niin kauan, kun pidän tietyn väljyyden keikkojen suhteen.

Loppuun vielä maailmoja syleilevä kysymys siitä, mikä on dubstep-artistin lähiajan unelma?

- Olisi makeeta tehdä myös muunlaista musiikkia ja lähteä ajattelemaan asioita muunkin kuin dubstepin tai puhtaasti klubiorientoituneen musan kautta. Olen kuitenkin soittanut bändeissä aika kauan ennen kuin siirryin tuottajapuolelle. Tuolla jossain sydämen pohjukassa sekin puoli sykkii, että tykkään tehdä biisejä myös kitaralla.

501 on mukana DJ Orionin XmiXissä 16.3. eli soittaa kokonaisen tunnin ajan omia suosikkijaan.