Hyppää pääsisältöön

Skotlannissa äänestetään itsenäistymisestä – voiko kaupunki irrottautua Suomesta?

Skotlannissa äänestetään tänään 18.9. itsenäistymisestä. Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja kertoo, voiko taloyhtiö tai kaupunki irrottautua omaksi valtioksi.

Skotlanti äänestää itsenäistymisestä // Kuva: EPA/ANDY RAIN

Skotlannissa järjestetään tänään historiallinen kansanäänestys, jossa skotit saavat päättää, haluavatko he itsenäistyä vai pysyä Iso-Britannian kuningaskunnan yhteydessä. Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma kertoo äänestyksestä tulevan todella tiukka.

Vastaavaa äänestystä on nähty Aunesluoman mukaan 90-luvulla, kun Tšekkoslovakia jakautui Tšekiksi ja Slovakiaksi. Suurissa Euroopan maissa tilanne on kuitenkin hyvin harvinainen. Aunesluoman mukaan itsenäistyminen on monimutkainen ja pitkä prosessi. Taustalla on yleensä itsehallinto tai oma parlamentti, joka haluaa lisää omaa valtaa. 

- Esimerkkinä voi ajatella Suomen itsenäistymisen historiaa, koska meillä oli kuitenkin oma eduskunta ja itsehallinto. Se oli pohjana itsenäistymiselle, Aunesluoma sanoo YleX Aamun haastattelussa. 

Onnistuisiko yhden suomalaisen maakunnan irrottaminen valtiosta?

- Yleensä valtiot eivät luovu kamalan helposti omista alueistaan, vaikka kuinka vihaisia olisivatkin. Sellaista tapausta ei ihan heti tule mieleen. Tilannetta voi verrata vaikka riitaisaan avioeroon, jossa molemmat olisivat kyllästyneitä.

Voisiko yhdestä kaupungista, kuten esimerkiksi Porista vain luopua?

- Niiden täytyisi itsekin haluta irti. Itsenäistymiseen voisi liittää muita alueita mukaan. Irtautuminen vaatii sen, että tilanteista järjestetään kansanäänestys, jotta enemmistö on todella itsenäistymisen kannalla.

Juhana Aunesluoma kertoo valtion muodostamisen olevan todella vaikeata, joka tarvitsee suuren koneiston pyöriäkseen. Irrottautuva maa joutuu muodostamaan suhteet muihin valtioihin.

- Jos rahaa riittää ja muut suostuu, niin kyllähän se saattaa onnistua, Aunesluoma sanoo.

Aunesluoman mukaan tasavallan perustaminen olisi edullisempaa, mutta Euroopasta voisi löytyä myös vapaita kuninkaita uuden kuningaskunnan perustamiseen.

- Jos on saatavilla kuningas, joka voisi ottaa vielä yhden valtion hoitaakseen, niin silloinhan se voisi olla kätevää. Työtön kuningas saattaisi olla kiva ratkaisu. Muutoin tasavalta tulee kyllä halvemmaksi. Euroopassa on ollut aiemmin paljon enemmän monarkioita. Sieltä täältä löytyy vielä kuninkaallisten sukulaisia ja jälkeläisiä.

Lähteet: YleX Aamu