Hyppää pääsisältöön

Selfie-ilmiö saa kiusaajat innostumaan - erityisesti tyttöjen omakuvat ärsyttävät

Netti täyttyy selfie-kuvista, joita lataavat sosiaaliseen mediaan niin nuoret kuin aikuisetkin. Omia kuvia ei jaeta vain kavereille, vaan myös kaikkien nähtäväksi esimerkiksi Instagramiin.

Selfie // Kuva: Maria Rautio

Suosittuja aihetunnisteita eli hashtageja suomalaisten tyttöjen selfieissä ovat esimerkiksi #finnishgirl, ja #scandinaviangirl.
Englanninkielisillä hashtageillä omille kuville voi saada paljon huomiota, mutta kaikki huomio ei ole vain positiivista.

Mediakasvatusseuran koordinaattori Isabella Holm on kiinnittänyt huomiota siihen, että varsinkin nuorten tyttöjen selfiet herättävät paljon vihaisia ja ärsyyntyneitä kommentteja.

– Kuviin voi tulla jopa seksuaaliseen väkivaltaan liittyviä kommentteja. Haukutaan ja kiusataan, Holm sanoo.

Internetissä on ollut omia kuvia jo kauan ennen selfie-sanan yleistymistä. Niin on ollut myös kiusaajia. Nettipoliisi Marko Forssille ilkeät kommentit ovat tuttu ilmiö jo vuosien takaa. Suurin osa nettipoliisin kohtaamista kiusaamistapauksista liittyy nuorten kuviin.

– Nuoret saattavat ladata nettiin herutuskuvia, joissa nuori tyttö tai poika yrittää näyttää parhaat puolensa. Sitten sieltä tuleekin vähän ilkeämpää viestiä, että sinusta ei ole mihinkään, et ole minkään näköinen ja meikkisi ovat päin mäntyä.

Mitä kiusaamisen lopettamiseksi voi sitten tehdä? Ihan ensimmäiseksi Forss kehottaa estämään kiusaajan kommentit. Jos kommenttien estäminen ei ole mahdollista ja kiusaaminen jatkuu, Forss kehottaa keräämään ilkeistä viesteistä todisteet ja lähettämään ne nettipoliisille. Mukaan kannattaa laittaa linkit, kommentoijan nimi ja esimerkkejä ilkeistä kommenteista. Tämän jälkeen poliisi voi neuvoa ja puuttua asiaan.

Tilanne muuttuu vaikeammaksi, jos kiusaaja toimii nimimerkin takaa

– Aina, kun on mahdollisuus anonyymiin viestintään, se lisää ilkeitä kommentteja. Siinä on vielä sellainen ongelmallinen puoli, että jos kyse on vain kunnianloukkauksesta, poliisi ei välttämättä saa tunnistetietoja nimettömästä kommentoijasta. Esimerkiksi Ask.comin palvelin on Latviassa, missä kunnianloukkaus ei ole rikos.

Rikosasia nettikiusaamisesta tulee harvoin. Vuosittain jätetään kaiken kaikkiaan tuhansia kunnianloukkausilmoituksia, joista vain satakunta etenee syytteeseen saakka.

– Linjaus on ollut lainsäätäjän puolesta se, että ihmisten pitäisi yhä enemmän ja enemmän kestää sellaista ivallistakin suunsoittoa. On aika yleistä, että nettiin liittyvät kunnianloukkaussyytteet eivät päädy tutkintaan asti, Forss sanoo.

Miksi niin moni sitten jakaa selfiensä kaikkien nähtäville internetiin? Isabella Holm muistuttaa, että nuoret ovat ottaneet itsestään kuvia aina. Ennen kuvat päätyivät valokuva-albumeihin, nyt sosiaaliseen mediaan.

–Syy, miksi monet näitä selfieitä ottaa on se, että kuvat antavat heille jotain. Vaikka selfiet voivat tuntua ulkopuolisesta hölmöltä, niin kyllä kuvissa on kyse tärkeästä itsensä tarkastelemisesta.

Herutuskuvassa ei ole kyse vain hyvältä näyttämisessä.

– Monella kuviin kuuluu pyrkimys murtaa lapsuuttaan ja päästää siitä irti. Osin kuvissa voi olla kyse seksuaalisen roolin kokeilemisesta.