Hyppää pääsisältöön

Seksuaalietiikan tutkija: Median suhtautuminen seksiin on skitsofreenista

Seksuaalietiikan tutkija Tommi Paalasen mukaan suomalainen mediakulttuuri on erittäin kahtiajakautunut seksiä käsitellessään

Tutkija Tommi Paalanen kannattaa liberaalia suhtautumista seksiin // Kuva: Eve Väyrynen

Etusivun toimittaja Eve Väyrynen tapasi seksuaalietiikan tutkijan Tommi Paalasen, jonka mielestä median ja erityisesti iltapäivälehtien tavassa käsitellä seksuaalisuutta on jotain vialla.

- Media on täynnä eroottista kuvastoa ja keskustelua seksistä sekä iltapäivälehdet sisältävät ihmissuhdejuttuja ja seksikkyyspuhetta. Samaiset mediat sisältävät myös varoitteluja ja pelottelua, mustasukkaisuuskriisejä, kolmiodraamoja ja avioeroja. Mediakulttuuri on aika skitsofreenista seksin suhteen, Paalanen lataa.

Paalanen on pitkään tutkinut iltapäivälehtien keskustelukulttuuria ja havainnut niiden seksiaiheiden käsittelyssä hyvinkin yksinkertaisia elementtejä.

- Kun seksi on julkkiskontekstissa, se on ihanaa ja mahtavaa. Jos konteksti taas on joku muu, se on täynnä riskejä ja vaaroja, se on pelottavaa, ahdistavaa ja omituista. Nykyisin myös verkkouutisoinnissa on paljon "oho, huomasitteko"- tai "hyi kauheeta, miten ihmeellistä" -juttuja. Niiden vuoksi suhtautuminen seksiin voi muuttua hankalaksi.

Kuuntele alla koko haastattelu. Jutussa käsitellään myös miksi känniseksi pahentaa krapula-morkkista.

Lähteet: YleX Etusivu