Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä, varas vai taikuri? Aksim selittää YleX:lle, mitä hip hop -tuottaja tekee

Hip hopissa tuottaja tekee paljon muutakin kuin vastaa soundimaailman yhtenäisyydestä. Just niin biiberi -kappaleesta tutun Aksimin mukaan titteli ei kerro kaikkea hip hop -tuottajan monipuolisesta asemasta.

Aksim // Kuva: Promokuva/Monsp

Perinteisessä rocktuotannossa tuottaja kuuntelee studion lasin takana kokonaisuutta, jota muut toteuttavat. Aksim kertoo YleX:lle, miten rap-tuottaja osallistuu kaikkeen kertosäkeen melodiasta lähtien.

- Hip hopissa tuottaja säveltää, miksaa, soittaa ja sitten vielä ymppää sen kaiken yhteen soundillisesti. Tuottaja on vaan se nimitys, joka jotenkin jäi kiinni, Aksim sanoo.

Kemmuru-yhtyeestä tuttu artisti on tuottanut musiikkia muiden muassa Karri Koiralle, JVG:lle, Palefacelle ja Ruudolfille. Artisti selittää, että säveltäjää kutsutaan hip hopissa tuottajaksi, koska alun perin räppiin ei tehty omia melodioita. Kun hip hop syntyi, DJ teki biitin livenä samplaamalla vanhoja funk-kappaleita.

- DJ samplasi eli lainasi eli varasti vanhemman sukupolven biisejä. Myöhemmin tämä siirrettiin tuottamiseen eli tehtiin samaa hommaa samplerilla, Aksim kertoo.

Aksimin mukaan tuottajaa ei kutsuttu säveltäjäksi, koska soundin vääntäminen oli soittotaitoa paljon tärkeämpää.

Tuottajien aikakausi

Yleisesti voidaan sanoa, että tuottaja on sama asia kuin biitin eli taustan säveltäjä. Aksim selittää, että executive producer eli vastaava tuottaja on asia erikseen.

- Executive producer poimii muiden tekemiä biittejä levylle ja määräilee miksaajaa tai heittää ilmaan ideoita, joita muut toteuttaa. Tällaista Puff Daddy -meininkiä on suomalaisessa räpissä aika vähän.

Nykyään Sannin levyn tuottanut Hank Solo on lähes yhtä tärkeä nimi, kuin artisti itse ja MGI:stä povataan Suomen musiikkiviennin Suomalainen huipputuottaja MGI raivasi röyhkeydellä tiensä rapakon taakse. Milloin tuottajista tuli tähtiä?

- Puff Daddy sen varmaan aloitti. The Notorius B.I.G:n kuoleman jälkeen se alkoi astua artistin rooliin eli tuli etualalle, mutta oli silti tuottaja, Aksim sanoo.

Timbaland seurasi perässä, ja nykyään Pharrell Williams keikkuu miltei jokaisen yhdysvaltalaisen r&b-biisin taustapiruna. Aksimin kummastelee, miksei tuottajia ole Suomessa nostettu esiin aikaisemmin.

- Kyllä täällä on aina ollut paljon hyviä räppisäveltäjiä. Se on rauhassa saanut kypsyä. Jotkut on sitten lähtenyt tekemään tuottamista duunina Yhdysvaltoihin.

"Soundi on melodiaakin tärkeämpää"

Tuottajat säveltävät nykyään usein omat biittinsä, mutta Aksimin mukaan soundi on yhä melodiaa tärkeämpää. Aina taustan tarttuvuutta ei pysty selittämään.

- Se on mun mielestä kiehtovinta tässä jutussa. Joku juttu tietyllä soundilla on vaan upea, vaikka se ei ole perinteisesti nuotitettuna tai pianolla soitettuna ollenkaan tarttuva.

Tuottaja on siis säveltäjä, samplen metsästäjä, miksaaja, sovittaja ja taustapiru. Aksim kuvaa tuottajan hommaa salatieteeksi.

- Paras sanoa vaan, että tuottaja on taikuri, joka tekee taikaa.

Kuuntele Aksimin Himoartistihaastattelu lauantaina 2. elokuuta.

Lähteet: YleX