Täällä taas!

Viikon paras perjantai on tänään! Mäkkäri karkas Epsanjaan, joten studiossa viiteen asti Viki ja Jenspa!

Rytmibarometri-viikon päättää 5 Seconds of Summerin uusi single Good Girls. Kommentoi ja peukuta!

Twitter/Instagram #jälkkä
Soita 09 148 28 22 
YleX Facebookissa

Salkkareissa ei mainita huumeita nimellä – tuottaja kertoo miksi

14.9.2012 klo 12:30 | Iida | Lähde: YleX Etusivu | Kommentit (2)

Kuva: FremantleMedia

Salattujen elämien tuottaja Marko Äijö kertoi YleX Etusivun haastattelussa mitä haasteita televisio-ohjelman tekijät kohtaavat kun aiheeksi otetaan huumausaineet.

Eilen EHYT ry:n järjestämässä Kannabisakatemia-tilaisuudessa oli puhumassa myös Salattujen elämien tuottaja Marko Äijö. Etusivu haastatteli miestä tapahtumassa ja kysyi mieheltä muun muassa miksi Salatut elämät –sarjassa ei mainita huumeita nimeltä?

- Olemme päätyneet ylipäätään lääkeaineiden, huumausaineiden, alkoholin ja kaiken mahdollisen päihteeksi tulkittavan tai päihteenä väärinkäytettävän aineen osalta siihen. Ensinäkin laki sanelee, lääkelaitos seuraa hyvin tarkkaan. Emme voi puhua lääkkeistä nimellä ja olemme päätyneet siihen, ettemme voi puhua oikeastaan edes lääkeaineista jotka eivät ole tuotemerkkejä, Äijö kertoo.

Huumeiden osalta kuvaohjelmalaki asettaa tiukat rajoitukset, että lieväkin huumeen viihteellinen käyttö tai siihen viittaaminen nostaa ohjelman ikärajan K12:een. Salattujen elämien käsitellessä designhuumeita, oli ohjelmassa esillä olleelle aineelle keksitty oma nimi ja ikäraja asetettu. 

- Se on ihan maksimi, mitä siihen meidän lähetysaikaan voi ylipäätään tulla, jolloin yleensä sitten käsitellään rankempaa teemaa. Kuten esimerkiksi Peppi Puolakan huumausainekierre, joka kesti nelisen kuukautta. Siinä mentiin loppukäänteissä jo aika kovaan ja karuun todellisuuteen. Sen teema oli designhuumeet ja niiden vaarallisuus sekä se, että lainsäätäjä ei pysy perässä. Se oli Omppu-nimeltään ja keksimme sen itse.

Mitä muuta kuin nimiä ohjelmatekijä joutuu miettimään, kun ohjelmassa käytetään huumeita?

- Tässä täytyy mennä tuotannolliseen talousrealismiin. Kannattaako meidän tehdä yksi kohtaus, jossa joku käyttää jotain? Ei kannata, koska automaattisesti ollaan siellä K12:ta. Miksi ihmeessä tehdä kotona katselu haasteellisemmaksi vain siksi, että haluamme näyttää jonkin jutun. Kyllä sen pitää olla iso tarina silloin. 

Tuottaja sanoo miettivänsä hyvin tarkkaan millaista kuvaa Salatut elämät antaa huumeiden käytöstä.

- Me ei missään nimessä voida antaa huumeiden käyttämisestä mitään muuta kuvaa, kuin mikä on lainsäätäjän kanta. Ihan yksiselitteisesti. Jos siellä ilmenee hahmo, joka on huumemyönteinen, niin siellä pitää tulla vastavoima sille. Se täytyy tulla selväksi, että tämä ei ole oikein.

Henkilöt: Marko Äijö

Kommentointi

Kommentit (2)

Huomisen jaksossa Jiri sanoo burana! Se ei tosin ole huume.

>Anonyymi 25.09.2012, 22:30

En ole lainkaan varma siitä, onko katsojien kannalta parempi että Salkkareissa vedetään omppua eikä subutexia? Alkoholin suhteen tuottaja Äijö puhuu aikamoista sontaa, sillä juomien etiketit ovat kyllä näyttävästi esillä vaikkei niistä puhuttaisikaan nimeltä.

>Anonyymi 14.09.2012, 13:24
Muualla Yle.fi:ssä