Hyppää pääsisältöön

Salatut elämät -hahmoista viraalihitti – tarina tukee homoja ympäri maailmaa

Salattujen elämien homohahmojen kohtauksia on käännetty usealle kielelle ja katsottu YouTubesta miljoonia kertoja. Nyt näyttelijöille sataa kiitosta maista, joissa homoseksuaalisuus on rikos.

Larias // Kuva: Kuvakaappaus / Tumblr.

Suomalaisessa saippuaoopperassa esitettävän kahden teinipojan rakkaustarinaa seurataan ympäri maailmaa, kirjoittaa Yle Uutiset.

"Larias-ilmiö" alkoi, kun MTV:n Salatut elämät -sarjan katsojat alkoivat ladata sarjan hahmojen - Larin ja Eliaksen - kohtauksia YouTubeen ja kääntää niitä englanniksi.

Nyt klippejä on videopalveluissa satoja ja niiden yleisö mitataan miljoonissa. Videoita on käännetty englannin lisäksi muun muassa englanniksi, espanjaksi, italiaksi, venäjäksi ja portugaliksi.

- Yhtäkkiä Etelä-Koreasta, Perusta tai Alaskasta alkoi tulla palautetta. Fanit ovat tehneet ilmiön, mutta sen on mahdollistanut sosiaalinen media. Ei tämä aiemmin olisi ollut mahdollista, Salattujen elämien tuottaja Marko Äijö sanoo.

Videot on ladattu YouTubeen laittomasti. Äijön mukaan niitä ei ole tuotantoyhtiön toimesta kuitenkaan yritetty poistaa, sillä ilmiö on tuonut sarjalle positiivista julkisuutta.

Ulos kaapista somen avulla

Michiganissa Yhdysvalloissa asuva Larias-fani Bill Bohlen uskoo suosion salaisuudeksi hahmojen tavallisuuden. Lari ja Elias eivät ole yksiulotteisia stereotyyppejä, vaan tavallisia suomalaisia teinejä.

- He ovat kamppailleet samanlaisten asioiden kanssa kuin heterotkin. Se saa suhteen näyttämään uskottavalta, Bohlen sanoo.

Bolhlen kaipaa populaarikulttuuriin monipuolisempia homohahmoja. Tällaisen tarjoaa esimerkiksi jääkiekkoa pelaava ja sarjan edetessä kaapista ulos tuleva Lari.

- Televisiossa näet kaapista ulos tulevia näyttelijöitä tai laulajia, et juurikaan urheilijoita, koska se mielletään liian maskuliiniseksi. Etenkin nuorten on tärkeää nähdä, miten Lari käy läpi hyväksymisprosessiaan.

Bohlen kertoo, että sarjan seuraamisen lisäksi vähintäänkin yhtä tärkeää on keskustelu muiden fanien kanssa. Moni kaapissa oleva löytää purkautumisväylän tunteilleen sosiaalisen median kautta.

- Jonkun netissä sanomat ystävälliset sanat voivat olla yhtä voimakkaita kuin kasvokkain sanotut. On vain päästävä sen vaikean elämänvaiheen yli, teininä itse kaapista tullut Bohlen kertoo.

Tuki on tärkeää etenkin niille, joiden kotimaissa homoseksuaalisuus on rikos.

- Sarjan kautta ja sarjan ystävien kautta saatu tuki osoittaa heille, että homoille on olemassa myös turvallisempia paikkoja.

"Laittakaa se tv kiinni, kun ne taas homostelee siellä"

Laria ja Eliasta näyttelevät Petteri Paavola Ja Ronny Roslöf ovat ylpeitä siitä, että heidän työnsä auttaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ympäri maailmaa.

- Meille tulee paljon viestejä maista, joissa homoseksuaalisuus on mieletön tabu. He varmasti saavat tsemppiä siitä kun laittavat meille viestiä, Paavola sanoo.

Monet ovat kertoneet Roslöfille kuinka sarja on auttanut faneja olemaan sinut itsensä kanssa.

- Se tuntuu todella hienolta, Roslöf sanoo.

Näyttelijät uskovat, että yhteiskunnan asenteisiin voi vaikuttaa myös saippuaoopperan kautta.

- Olen kuullut juttuja, että jonkun äiti on sanonut, että "laittakaa se teevee kiinni kun ne taas homostelee siellä". Mutta kun aikaa on mennyt, niin se äitikin on alkanut tottumaan siihen ajatukseen, että tuokin voi olla normaalia, Paavola kertoo.

Roslöfin mukaan asiat, jotka ovat olleet Suomessa tabuja, ovat jo hyvin esillä.

- Suvaitsevaisuutta on, mutta se kasvaa vielä hitaasti, Roslöf sanoo.

Yle Uutiset: Ulos kaapista saippuaoopperan avulla - Larin ja Eliaksen tarina tukee homoja ympäri maailmaa

Lue myös:

Salkkareiden Ismo laulaa ohjelman tunnarin – kuuntele

Salatut elämät -näyttelijä Esko Kovero: Kiulun kanssa viuhahtaminen vaati rohkeutta

Lähteet: Yle Uutiset